Банкеръ Daily

Свят

Нови протести в Румъния срещу помилването на корумпирани

Над 1000 души се събраха вчера пред сградата на румънското правителство, за да протестират срещу решението на парламентарна комисия да бъдат помилвани лица, осъдени за корупция, предаде АП.

Демонстрантите развяваха знамената на Румъния, НАТО, ЕС и САЩ. "Трябва да защитим страната от крадци", скандираха хората на Площада на победата.

"Нищо не разбраха от нашите искания през февруари. Сега опитват отново да легализират кражбите", каза пред АФП икономистът Кристина Бота, излязла на вчерашния протест.

Протестиращите се събраха малко след като правната комисия към горната камара на румънския парламент одобри изменение към законопроекта за амнистията, в което се предвижда помилване на лица, осъдени за вземане на подкуп, даване на подкуп и търговия с влияние.

В комисията има най-много депутати от управляващата Социалдемократическа партия. При все това премиерът социалдемократ Сорин Гриндяну заяви, че не подкрепя предлаганите промени. Президентът Клаус Йоханис, който не е член на никоя партия, каза, че е "неприятно изненадан" от вота.

Законопроектът следва да бъде внесен за обсъждане в пленарна зала, като Сенатът е първата сезирана камара, а решаващ вот има долната камара на румънския парламент.

По-малко от месец, след като встъпи в длъжност, правителството прие в края на януари указ са смекчаване на антикорупционното законодателство. След многохилядни протести в цяла Румъния изпълнителната власт даде заден ход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във