Банкеръ Weekly

Свят

Нови права и компромиси от Брюксел

В София заседава Комитетът за наблюдение на Европейската програма за междурегионално сътрудничество УРБАКТ ІІІ.
S 250 0872411d 229e 46f1 b60a 3a4aee035b3c
S 250 9c328239 ebf6 4ae2 951b 69869d22c1f9

В Европейския съюз влязоха в сила нови правила за презумпцията за невинност; още 180 млн. евро ще отпусне Брюксел на Гърция в подкрепа на проекти, свързани с бежанците; "Газпром" може да се отърве от солена глоба от продължилото с години дело за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа; нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ ІІІ  - това са част от основните теми, с които европейските институции се занимаваха през изминалата седмицата. 

Равни пред презумпцията за невинност

От Европейската комисия съобщиха, че основната цел на влезлите в сила от 3 април нови допълнителни и общи правила за презумпцията за невинност е обвиняемите навсякъде в общността да бъдат възприемани като невинни до доказването на вината им в съда. Задържаните и обвиняемите получават право да запазят мълчание, да присъстват на делата срещу тях, както и делото им да бъде преразгледано, ако е било решено в тяхно отсъствие.

Презумпцията за невинност и сега се прилага в ЕС, но не по еднакъв начин. Занапред във всяка държава членка задължението за доказването на вината ще е на прокуратурата. Така повече няма да се очаква от обвиняемия да доказва невинността си, като в негова полза ще се отчита всяко съмнение в обвинението. Съответно властите - полицейски и съдебни (следствие, прокуратура, съд), се задължават да не вменяват вина до доказването на обвинението по съдебен ред (с присъда).

Правото да не се дават показания от обвиняемия или заподозрения е безусловно. Също така всеки разпит - дори при първоначално задържане от полицията, трябва да бъде извършван с помощта на преводач, ако заподозреният е чужденец и не говори местния език. Когато преводач не може да присъства на разпита физически, правилата допускат превод по видеовръзка, по телефона или по интернет. Освен това всяка заповед за задържане, обвинение или присъда ще се предоставят на обвиняемия или на подсъдимия писмено на неговия език.

От 2019-а ще влязат в сила и правила за задържаните младежи (под 18 години), които получават правото да бъдат придружени от родител. Предвижда се без присъствието на техен защитник при явяването им в съда непълнолетните да не могат да бъдат осъждани на лишаване от свобода.

По данни на Еврокомисията годишно 9 млн. европейци биват задържани с предявяването на обвинение. От тях един милион са непълнолетни.

Нови пари за квартири на мигрантите

Гърция ще получи още 180 млн. евро от Брюксел в подкрепа на проекти, свързани с бежанците. Досега Атина е взела за това общо 1.5 мрлд. евро от общностния бюджет. Последната отпусната сума ще се използва в рамките на програмата "ЕСТИА" за подпомагане на мигрантите да наемат жилище в градски райони извън лагерите и за предоставяне на издръжка. Планира се да бъдат наети 27 хил. жилища, както и да бъде осигурена месечна издръжка на 45 хил. души.

Експерти по човешките права смятат, че превеждането на пари в брой на бежанците помага за тяхното достойно съществуване, увеличава избора им и е от полза за местната икономика.

Досега ЕС е помогнал на 41 000 бежанци да наемат квартира в страната. Гърция бе една от основните транзитни държави по време на големия мигрантски наплив от Близкия изток през Турция и Балканите към Северна Европа в края на 2015-а. Десетки хиляди хора останаха в южната ни съседка, след като страните от Централна и Западна Европа затвориха границите си.

"Газпром" и ЕК заравят томахавките?

Руският държавен газов концерн "Газпром" може да се отърве от солена глоба от продължилото с години дело за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа. Европейската комисия е готова на компромис, приемайки предложенията на "Газпром“ за конкурентното ценообразуване в източната и централната част на Стария континент. Аргументът е, че руската компания  е променила своето първоначално предложение, съобщи Ройтерс.

През 2017-а Брюксел  поиска от "Газпром" да предостави повече отстъпки, за да се сложи край на продължаващото шест години разследване за злоупотреба с монополно положение в осем източноевропейски държави, сред които и България. Проблемът е, че цените в тези страни са обвързани с цената на петрола и по този начин потребителите плащат по-скъпо за природен газ спрямо потребителите, да речем, в Германия.

Ако комисията и "Газпром“ постигнат споразумение, руският гигант ще избегне глоба, която може да достигне до 10% от оборота му, т.е.  да надмине 9 млрд. евро.

Руснаците предлагат да се обвържат цените на газа с индикативните цени на газовите хъбове в Западна Европа - във Франция, Германия и Италия - и да се преразглеждат на всеки две години. Също така "Газпром“ е готов да отмени териториалните ограничения за препродажбата и реекспорта на синьо гориво.

Две български общини с еврофинансиране

Нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ ІІІ. Те бяха одобрени на 4 април в София по време на заседание на комитета, който я наблюдава. Това  е една от хоризонталните програми на Европейската комисия, която подкрепя устойчивото развитие на градовете чрез изграждането на мрежи и партньорства между населените места. Целта й е да се използва добрият опит на по-развитите и високотехнологични селища. 

Сред одобрените проекти има два български - на общините Бургас и Троян. Бургас спечели с проект за изграждане на мрежа за морски политики. "Това ще разкрие възможностите и ресурсите на Черно море за  развитието на региона, а общината ще има ценния шанс да получи опит и трансфер на знания от държави, доста по-напред от нас в ползването на ресурсите на водното пространство“, коментира регионалният заместнвик-министър Деница Николова, която откри форума.

Община Троян ще участва в партньорство, свързано с екологосъобразните начини на живот.

УРБАКТ ІІІ е с общ бюджет от 96 млн. евро, като досега са реализирани три процедури за одобряване на проекти и тяхното финансиране. В рамките на първата бяха одобрени общо 20 предложения, като в четири от тях има български партньори - Бургас с два проекта, а с по един са общините Смолян и  Варна. По втората покана от българска страна са одобрени два проекта на Столичната община.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във