Банкеръ Daily

Свят

Нови мерки за влизане на територията на Република Латвия

От 00:01 ч. на 24 декември всички пътници, които влизат в Латвия от Обединеното кралство, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Ирландия, Германия и Руската федерация със самолет, ще бъдат задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди качването на борда. Възможно е представяне и на бърз антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа преди качването на борда. Това ще се отнася за всички пътници от посочените държави, дори ако притежават валиден Европейски цифров сертификат, уточняват от Министерството на външните работи.

Ако пътник влезе в страната по друг начин, например с личен транспорт, и не е направил тест преди това, то ще бъде задължен да си направи такъв в най-близката лаборатория в Латвия, възможно най-скоро и не по-късно от 24 часа.

Новите мерки няма да се прилагат за:

- деца под 12-годишна възраст,

- транзитни пътници,  

- служители на доставчици на търговски или пътнически транспортни услуги,

- членове на екипажи на товарни или пътнически полети.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Полша, което отговаря и за Латвия на следния телефон + 48 668 668 813 и електронна поща [email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във