Банкеръ Daily

Свят

Нови изисквания за пътуване до Чехия за чуждестранни граждани

От 5 февруари 2021 г. Чешката република въвежда нова система за определяне на рисковите държави за заразяване с COVID-19 и нови правила за влизане на нейна територия на пътниците, пристигащите от тези държави. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 
От тази дата, пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form), както и да преминат и да представят при пристигането си в Чешката република антигенен или PCR тест за COVID-19, направен не повече от 48 часа преди пристигането.

В допълнение, 5 дни след пристигането си в Чешката република, те следва да направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като дотогава те са длъжни да се самоизолират. Десет дни след пристигането си те са длъжни, също така, да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2.
Продължават да важат изключенията от горните правила за:

-международния транспорт,

-транзитно преминаващите през територията на Чешката република пътници и

-трансграничните работници.
Остава да важи правилото, че пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като вече разрешеният престой при такива пътувания е до 12 часа.

От 30 януари 2021 г. чуждите граждани нямат право да влизат на територията на Чешката република, освен ако не докажат, че пътуването им е свързано с една от следните съществени причини: работят или учат в страната, посещават роднини или ще участват в разрешено от правителството събитие.

Няма въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Входно-изходните пунктове на основните пътни артерии със съседните държави и международното летище "Вацлав Хавел" в Прага са отворени.

На територията на страната, както и до сега е задължително носенето на предпазни маски за лице и е в сила вечерен час със забрана за придвижване от 21 ч. до 05.00 ч., освен по уважителни причини (прибиране вкъщи от работа, по здравословни причини и пр.) Придвижването през деня е разрешено само по наложителни причини (работа, обучение, грижа за другиго, набавяне на хранителни продукти, пощенски услуги и пр.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във