Банкеръ Daily

Свят

Нови две балистични ракети от Северна Корея срещу Япония

Още две балистични ракети бяха изстреляни от Северна Корея в посока Япония, след като във водите на Корейския полуостров навлезе самолетоносач на Съединените щати, предаде АФП.

Властите в Пхенян обвиниха Вашингтон, че с действията си води до ескалация на военното напрежение в региона.

От САЩ призоваха за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди мерки срещу Пхенян заради тестовете с ракети, които направи и продължава да извършва.

За последните 12 дни това е шестата балистична ракета, която е тестово изстреляна от страна на Северна Корея.  Една от ракетите, която прелетя над Япония и падна в океана, бе със среден обсег.

Предишни дебати, които се водиха в Съвета за сигурност по повод тестовете с балистични ракети на КНДР, приключваха без решение за следващи стъпки спрямо Пхенян, въпреки че той нарушаваше поредица резолюции на  ООН. Според постоянните членове Русия и Китай съвместните учения на САЩ и Южна Корея в региона са провокирали действията на Северна Корея.

Невъзможността да се постигне единодушие по повод рекордния брой изстреляни ракети от КНДР, подкопава авторитета на Съвета за сигурност. Такова мнение изразиха представителите на САЩ и техните съюзници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във