Банкеръ Daily

Свят

Нови COVID-19 ограничения за превозвачи, влизащи в Обединеното кралство

От 6 април 2021 г. британските власти въвеждат нови ограничения за международните превозвачи с цел ограничаване на разпространението на болестта COVID-19, съобщиха от Министерството на външните работи.
Превозвачите, чийто престой на територията на Обединеното кралство е повече от 48 часа, се задължават да извършат антигенен тест преди края на втория ден. Ако престоят им не надвишава 48 часа, то в такъв случай гражданите не е необходимо да извършват тест за COVID-19. В случай че престоят им е по-дълъг от два дни, превозвачите ще трябва да преминат и през последващо тестване на петия и на осмия ден.
Тестването за COVID-19 ще се извършва безплатно в определени за целта държавни центрове, които може да откриете на следния уеб адрес: https://www.gov.uk/guidance/haulier-advice-site-locations.

Превозвачите, които остават на територията на Обединеното кралство за повече от 48 часа, се задължават да се карантинират в превозните си средства в рамките на 10 дни, като могат да ги напускат само с цел закупуване на хранителни продукти, кратки разходки и задоволяване на физиологически си нужди.
При неспазване на разпоредбите ще бъдат налагани глоби в размер от 1 000 британски лири.
В случай на заразяване с COVID-19 превозвачите ще бъдат задължени да се карантинират за своя сметка в определените за целта от британските власти хотели.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. 

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

От 6 април 2021 г. е в сила нов  СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ НА ТЕСТВАНЕ, които ще е приложим за пристигащите в Англия от страни извън Общата пътническа зона лица, които са освободени от 10 дневна карантина (с изключение на активно работещи местни морски риболовци и дипломатите).

Специалният режим на тестване е гъвкав и не може да бъде резервиран предварително, поради което няма изискване за предоставяне на информация за резервация във формуляра за локализация на пътниците ( PLF ).

На граничен контрол пристигащите трябва да представят доказателства за работата, която ще извършват в Англия.

Лицата, за които е приложим специален режим на тестване и които ще са в Англия за повече от 2 дни, ще трябва да направят тест на или преди ден 2, между ден 3 и 5 и между ден 6 и 8.

Денят на пристигане в Англия ще се третира като нулев ден. Например, ако лице пътува до Англия за 6 дни, ще е необходимо да направи тест на ден 2 и отново на ден 5. В случай че остане в Англия за 2 дни или по-малко, не се изисква да прави тестове.

Лицата, които пътуват всеки ден или често, трябва да правият тест с устройство за страничен поток ( LFD ) поне веднъж на всеки 3 дни. Например, ако пътуват извън Общата пътническа зона всеки ден в продължение на 6 дни, ще трябва да направят поне 2 теста през този период.

Повече информация е достъпна на: HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/BESPOKE-TESTING-REGIMES-FOR-EXEMPT-GROUPS?UTM_MEDIUM=EMAIL&UTM_CAMPAIGN=GOVUK-NOTIFICATIONS&UTM_SOURCE=29D8C206-D925-4378-BDF0-79F7064D7419&UTM_CONTENT=DAILY

Facebook logo
Бъдете с нас и във