Банкеръ Daily

Свят

Novavax: Ваксината ни предизвиква имунен отговор към Омикрон

Ваксината срещу COVID-19 на Novavax Inc е ефективна при генериране на имунен отговор срещу варианта Omicron, според ранни данни на компанията, съобщи "Ройтерс".

Двудозовата ваксина на Novavax беше разрешена за употреба тази седмица от регулаторите на Европейския съюз и Световната здравна организация. Препаратът обаче още не е одобрен Съединените щати. 

Novavax казва, че получаването на допълнителна бустер доза от ваксината й допълнително повишава имунния отговор на хората към Омикрон. Данните са взети от текущите проучвания на Novavax за ефективността на ваксината й при юноши и като бустер.

Други производители на ваксини срещу COVID-19, включително Pfizer и Moderna, също докладват, че препаратите им повишават имунния отговор срещу Омикрон. Резултатите отново се базират на ранните данни от изследвания. Резистентността във всички случаи е по-силна при хора, които са получили допълнителна бустер доза.

Novavax съобщи също, че работи върху разработването на специфична за Омикрон ваксина и заяви в сряда, че очаква да започне производството на дози от специфичната за варианта ваксина през януари.

Производителят ще започне да доставя ваксини до 27-те държави-членки на ЕС през януари като част от сделката си за доставка на до 200 милиона дози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във