Банкеръ Daily

Свят

Новата власт в Германия към Франция: Разчитайте на нас

Аналена Бербок и Жан-Ив Льо Дриан (ДПА)

Новото германско правителство е готово да работи с Франция за "силна и суверенна Европа", заяви днес в Париж германската министърка на външните работи Аналена Бербок, цитирана от Франс прес.
Агенцията отбелязва, че Франция се готви да поеме на 1 януари ротационното председателство на Съвета на ЕС. Новата германска външна министърка, която зае поста вчера, направи първото си посещение в съседната страна.

От първия до последния ден може да разчитате на подкрепата на Германия, на моята лична подкрепа, на тази на цялото германско федерално правителство, за да работим за една силна и суверенна Европа, заяви Бербок в Париж.

Утре френската столица ще стане първата задгранична дестинация и за новия германски канцлер Олаф Шолц.

Независимо дали ще го наречем стратегическа автономия или европейски суверенитет, важна е идеята, която стои зад това, каза германската външна министърка на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който ще представи днес следобед приоритетите на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г., от началото на мандата си се застъпва решително за по-голяма стратегическа автономия на Европа, отбелязва АФП.

Тази идея обаче среща известни резерви, по-специално сред източноевропейските членки, които разчитат за сигурността си преди всичко на НАТО и се страхуват, че една засилена европейска отбрана може да се конкурира с Североатлантическия алианс.

Льо Дриан подчерта "решаващата роля" на Германия в Сахел, където Франция иска да ангажира повече европейските си партньори, редом със своите сили, опериращи в Мали, Чад, Буркина Фасо, Мавритания и Нигер в рамките на операция "Бархан".

Бербок, която беше кандидатът на "Зелените" за канцлерския пост в Германия, приветства проекта за въглероден данък, който Франция иска да популяризира по време на своето ротационно председателство.

Германската външна министърка обаче не скри различната си позиция по въпроса за ядрената енергетика, която френският президент иска да включи в европейски списък на "зелените източници на енергия", с достъп до финансиране от ЕС. Това, че имаме различия по ядрената енергетика, е добре известно, каза тя.

Външните министри на Германия и Франция подчертаха значението на двустранните връзки за даване тласък на европейските процеси.

Германия няма по-близък приятел от Франция, каза Бербок. Тя наблегна на необходимостта от много силни френско-германски импулси за Европа, като предупреди, че в противен случай ЕС ще бъде отслабен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във