Банкеръ Daily

Свят

Новата височина на връх Еверест е 8848,86 метра

Еверест

Височината на най-високия връх на Земята, Джомолунгма, известен още като Еверест, беше измерена наскоро от учени. Тя вече е 8848,86 метра, обявиха Китай и Непал във вторник.

Новината беше съвместно съобщена от китайския председател Си Дзинпин и непалския му колега Бидхя Деви Бхандари с размяната на писма същия ден. Двете правителства се съгласиха миналата година да извършват съвместно измерване на височината. В своето писмо Си Дзинпин отбелязва, че екипите на двете страни са преодолели много трудности, изпълнили са важната задача и успешно са измерили върха. Той добавя още, че Китай има желание да работи с Непал за насърчаване на сътрудничеството в защитата на околната среда и научните изследвания върху Еверест, съобщи Радио Китай.

Екип от китайски учени се качи на върха през май тази година. По-рано непалски учени също извършиха изследвания през май 2019 г. Двете страни са достигнали съгласие за височината на върха, преди да я обявят във вторник. В измерването е била включена и навигационната система Бейдоу.

През 1975 г. височината на Еверест беше измерена на 8848,13 м, през 2005 г. на 8844,43 м.

Facebook logo
Бъдете с нас и във