Банкеръ Daily

Свят

Новата италианска коалиция представи управленска програма

Премиерът Джузепе Конте

Италианското антисистемно Движение "Пет звезди" (Д5З) и опозиционната левоцентристка Демократическа партия (ДП) днес оповестиха управленска програма, която да е основа на ново коалиционно правителство, предаде Ройтерс.

Двете партии, които традиционно са противници, се споразумяха да съставят ново правителство, за да се избегнат предсрочни избори след разпадането миналия месец на предишната коалиция на "Пет звезди" и крайнодясната "Лига".

Поддръжниците на "Пет звезди" гласуват онлайн дали да подкрепят предложената коалиция. Резултатите се очакват по-късно днес.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви в неделя, 1 септември, че се очаква до сряда Италия да има ново правителство благодарение на успешните преговори между "Пет звезди" и ДП.

Днес двете партии публикуваха управленска програма в 21 точки. Начело на списъка е ангажимент да се използва следващият бюджет за насърчаване на икономическия растеж, с обещанието това да не застраши държавните финанси. Италия е на второ място в ЕС като съотношение на държавния дълг към БВП. В управленската програма се отправя призив за повече гъвкавост от страна на Брюксел за преодоляване на "прекалената строгост" на съществуващите бюджетни правила.

Двете партии обещават и да въведат минимална работна заплата, да избегнат планирано повишаване на ДДС върху продажбите и да увеличат разходите за образование, научноизследователска дейност и социални помощи. В програмата се иска още данъчно облагане на дигиталните компании и учредяване на държавна банка за насърчаване на развитието на южните райони на Италия.

При преговорите двете партии се сблъскаха с трудности при преодоляването на историческия антагонизъм между тях. Миналия петък "Пет звезди" дори заплашиха да напуснат преговорите.

Премиерът Конте вече заяви, че работи за кабинет, който да не е съставен само от мъже. Веднага щом състави ново правителство и програма за управление, ще бъде насрочена нова среща между него и президента Серджо Матарела. Ако държавният глава даде одобрението си, новият кабинет ще може да бъде гласуван в парламента в петък.

В опит да вбие клин между "Пет звезди" и ДП отиващият си министър на вътрешните работи и лидер на Лига Матео Салвини каза през уикенда, че новата коалиция ще сложи край на забраната му за плавателните съдове с мигранти, пристигащи от Африка.

"Ако ДП иска да отвори отново вратите и да позволи бизнесът с нелегалната имиграция да започне отново, тя трябва да каже това на италианците", заяви Саллвини.

Самият Салвини предизвика падането на кабинета, насърчен от социологическите проучвания, които прогнозираха победа на неговата партия на предсрочни избори. Движението "Пет звезди", което бе по-големият партньор в управлявалата от миналата година коалиция, обаче се споразумя за съвместно управление с опозиционните демократи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във