Банкеръ Daily

Свят

Новата иранска ядрена сделка е "на 5 минути от финала"

Дворецът Кобург, където се водят преговорите

Водещи участници в преговорите за иранската ядрена програма, които се провеждат във Виена, изразиха оптимизъм за възможността за сключване на споразумение за налагане на ограничения върху обогатяването на уран от страна на Техеран, съобщи Асошиейтед прес.

"Намираме се на 5 минути или 5 секунди от финалната права", заяви пред медии във Виена руският представител Михаил Улянов, четири дни след началото на преговорите. Според него остават "3 или 4 въпроса" за разрешаване.

"Това са чувствителни теми, особено за иранците и американците", добави Улянов. "Не мога да гарантирам, но впечатлението е, че се движим в правилната посока".

Водещият преговарящ на ЕС Енрике Мора също заяви, че изпитва оптимизъм за напредъка на преговорите до момента. "Напредваме и очаквам да приключим преговорите скоро", заяви той пред ирански медии.

След фактическия провал на сключеното през 2015 г. споразумение Иран започна да използва усъвършенствани центрофуги и бързо увеличава запасите си от обогатен уран, припомня АП. Техеран сключи сделката със САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай, по силата на която Иран се съгласи да ограничи обогатяването на уран под наблюдението на инспектори на ООН в замяна на премахване на икономическите санкции, но през 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли САЩ едностранно от споразумението. Иран започна да нарушава условията му година по-късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във