Банкеръ Daily

Свят

Новата 100-рублева банкнота ще влезе в обръщение в края на 2022 година

От Банката на Русия (официално: Централна банка на Руската федерация) смятат, че новата 100-рублева банкнота ще влезе в обръщение в края на 2022 година. Това съобщи заместник-председателят на  Банката на Русия Михаил Алексеев в интервю за вестник "Известия".

"Ще ни е необходимо известно време, например, няколко месеца, за да могат кредитните институции да пренастроят своите счетоводно-сортиращи машини, устройствата за самообслужване или банкоматите, към тази нова банкнота. Тези банкноти са налични при нас, но ние ще ги разпределяме по кредитните институции за тестването с наличното оборудване", е отбелязал Алексеев. Той уточнява още, че новата банкнота ще влезе в обръщение "в необходимото количества, навярно, някъде към края на 2022 година".

По-рано Алексеев съобщи, че на новата 100-рублева банкнота ще има големи контрастни цифри и релефни надписи за определяне на номинала от незрящи хора. Цветовата гама на новата купюра ще прилича на сегашните 100 рубли, но ще има друг оттенък. Размерът на банкнотата няма да се променя. От Централната банка също така уточняват, че концептуалният ескиз на модернизираната банкнота включва такива символи на Москва, като Червения площад, зданието на Московския държавен институт и други. На обратната страна на банкнотата ще бъдат поставени атракции от Централния федерален окръг.

Руската рубла е паричната единица на Русия, Абхазия и Южна Осетия. Кодът на валутата по международните стандарти е RUB. Една рубла се дели на 100 копейки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във