Банкеръ Daily

Свят

Нова Зеландия в локдаун заради един случай на Ковид

Нова Зеландия навлиза в локдаун след първи случай на COVID-19 от 6 месеца насам, предаде Би Би Си.

Случаят е от Окланд на мъж. Поради това градът ще влиза в локдаун за период от седмица, а останалата част от островната държава ще е под карантина за три дни.

Здравните власти проверяват дали става въпрос за Делта варианта, който е по-силно заразен от предишните.

До момента 20% от населението е Нова Зеландия е напълно ваксинирано.

Нова Зеландия се прочу в световните медии и беше изтъквана като един от най-добрите примери как да се справят с пандемията - бързи и строги, но навременни мерки, които да пресекат разпространението на заразата. 

Островната държава, която има близо 5 млн. население, има само 2926 случая от началото на пандемията до сега, а жертвите на инфекцията са 26.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разреши да се поставят трета доза от РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna на хората с имуносупресия, като тези с трансплантации или със заболявания, свързани с отслабена имунна система, съобщава Си Ен Ен.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията също препоръчва допълнителната бустерна доза за хора с такива състояния.

Тези дози ще служат за подсилване на имунния отговор на тези пациенти, които не са създали достатъчно силен такъв при предишните две игли. Идеята е да поднови отслабващата защита или да помогне на организма да се справи с патоген, който непрекъснато еволюира и се променя.

Данните от компаниите производители на двете РНК ваксини – Pfizer/BioNTech и Moderna – от Фаза 1 от изследванията върху хора с третата доза показват, че има значително по-силен имунен отговор и титер на антителата срещу оригиналния вариант на COVID-19, както и срещу вариантите Делта и Бета.

Сред първите държави, които започнаха да слагат трета игла от ваксината срещу коронавируса, беше Израел. Там препоръчват третата подсилваща доза за хора над 50 години.
Австрия също ще започне да слага бустерната доза на хора с компрометирана имунна система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във