Банкеръ Daily

Свят

Нова вълна от насилие в Украйна, този път в Мариупол

При въоръжени сблъсъци в град Мариупол в Донецка област на Украйна днес са били убити близо 20 души, съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на написаното във Фейсбук страницата на вътрешния министър на страната Арсен Аваков.

Атаката над градската милиция, организирана от група въоръжени хора, била отбита от бойци от специалните подразделения на Министерството на вътрешните работи, Националната гвардия и военнослужещи. Жертвите са от нападателите, като още четирима от тях са били взети в плен, а останалите се разпръснали и се укрили в близките жилищни квартали, твърди Аваков. От страна на силовите структури по предварителни данни имало един загинал и петима ранени.

Областната администрация обаче съобщава други данни, предава РБК-Украйна. Според тях, в хода на антитерористична операция са загинали трима души, а 25 са пострадали. Под огъня попаднали и мирни жители – в центъра на града мъж бил покосен с изстрел в главата.

Депутатът и кандидат за президент на Украйна Олег Ляшко пък пише в социалната мрежа, че има 8 убити сепаратисти и множество ранени от страна на силовите структури. Той отбелязва, че нападението било добре планирано.

По информация на МВР на Украйна сутринта на 9 май около 60 въоръжени мъже завзели част от сградата на градската милиция. Според очевидец на събитията пък в началото сградата окупирали представители на националистическия украински Десен сектор, които били отблъснати от проруски опълченци, а те на свой ред били атакувани от военните.

Намиращите се вътре пазители на реда били евакуирани, като на много от тях се наложило да скачат през прозорците, а „Мариуполски новости” по-късно съобщи, че сградата е изгоряла напълно.

Сведенията за случващото се в града и за броя на жертвите са изключително противоречиви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във