Банкеръ Daily

Свят

Нова вълна американски санкции заради Скрипал

САЩ продължават да се придържат към плана си да наложат нова серия санкции на Русия заради отравянето на Сергей Скрипал. 

Седмици, след като първата група санкции влязоха в сила, американски официални лица казват, че подготвя втора, която ще обхване банковия и отбранителния сектор, чуждестранните помощи и други области. Обявените през август рестрикции удариха руския износ на на някои технологични продукти и продажбите на оръжие. 

Тогава Вашингтон даде срок от 90 дни на Москва да докаже, че вече не използва химическо оръжие или биологически оръжия, да разреши международни инспекции и да даде гаранции, че е унищожила арсенала си. 

"Следим действията им, казахме им, че могат да избегнат тези санкции, ако разрешат инспекции, ако ни дадат проверима гаранция, че повече няма да използват това нервнопаралитично вещество срещу собствените си граждани. На този етап не са направили никое от тези неща", заяви заместник-държавният секретар по икономическите въпроси Маниша Сингх пред комисия в Конгреса.

Сингх подчерта, че правителството вече се подготвя за крайния срок през ноември и е готово да наложи втора група много сурови санкции.

Междувременно САЩ наложиха санкции на две технологични компании - едната в Китай, другата в Русия, за оказване на подкрепа на севернокорейските ядрени и ракетни програми.

Американското финансово министерство заяви, че новите санкции засягат установената в Китай "Янбян силвърстар нетуърк технолъджи" и нейната сестринска компания "Воласис силвър стар", чиято централа е в Русия.

Санкции са наложени и на севернокорейския гражданин Джон Сон-хуа, главен изпълнителен директор на базираната в Китай фирма.

Според американското финансово министерство "Янбян силвърстар нетуърк технолъджи" е свързана с отдела на севернокорейската управляваща партия, отговарящ за програмите за балистични ракети на Пхенян, предаде БТА.

Наказателните мерки включват замразяване на активи, притежавани от санкционираните лица в САЩ, и забрана за извършване на финансови операции с тяхно участие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във