Банкеръ Weekly

Свят

Нова теория за изчезналия самолет

Разследването на изчезналия самолет на "Малейжа Еърлайнс" се фокусира все повече върху подозренията за умишлено деяние, след като нови доказателства показват, че той се е отклонил от курса си със стотици мили, информира "Ройтерс".

Детайлни записи показват, че сигнали са продължили да бъдат изпращани към сателити в продължение на пет часа преди самолета да изчезне от радарите и да се отклони от курса си. Маршрутът на самолета - насочен към Андаманско море и към Бенгалския залив в Индийския океан - може единствено да е променен умишлено или ръчно от Boeing 777-200ER или чрез програмиране на авто-пилота.

Разследването се насочва все повече към теорията, че някой, който е знаел как да управлява самолет умишлено е отклонил полета на стотици километри разстояние от предвидения курс от Куала Лумпур до Пекин.

"Това, което можем да кажем е, че това е саботаж, а отвличане все още една от версиите," информира висш малайзийски полицейски служител.

Последният сигнал е бил изпратен, когато самолета е бил над водата, но не е ясно когато точно са спрели сигналите. Според една от версиите, системата може да е била изключена от някои на борда на самолета.

Една от най-озадачаващите мистерии в историята на съвременната авиация остава нерешена вече след близо седмица, след като малайзийската авиокомпания "Малейжа Еърлайнс" заяви че е загубила контакт със свой самолет с 239 души на борда в събота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във