Банкеръ Daily

Свят

Нова стачка на железопътните служители в Обединеното кралство

Повече от 45 000 служители на железопътния транспорт във Великобритания излязоха по улиците в поредна стачка, провокирана от най-високата от десетилетия инфлация, която удари заплатите им. Протестът наруши пътуванията през уикенда. По график се движиха един на всеки пет влака, а в някои райони те изобщо не са напуснали гарата. Исканията на стачкуващите са повишение на заплатите и по-добри условия на труд. Те ще продължат протестите си и в неделя.

Мик Линч, генерален секретар на Железопътния, морски и транспортен съюз (RMT), се присъедини към стачкуващите. Той предупреди, че са възможни и по-нататъшни протести. От RMТ заявиха, че липсата на напредък в преговорите означава, че трудовият спор ще продължи дълго време и обвиниха правителството, че пречи на железопътните компании да предлагат на своите работници по-добро заплащане. Министрите обаче твърдят, че профсъюзите са тези, които блокират напредъка, защото ако офертите бъдат предоставени на работниците, те вероятно ще ги приемат.

Днес продължава и започналата вчера стачка на шофьорите на автобуси в Лондон.

Официалните данни от сряда показаха, че инфлацията в Обединеното кралство достига 40-годишен връх от над 10%, след като растящите цени на храните и енергията засегнаха милиони. Централната банка на Англия прогнозира, че инфлацията ще надхвърли 13% тази година, а британската икономика ще изпадне в дълбока и дълга рецесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във