Банкеръ Daily

Свят

Нова ракетна атака край летището в Кабул

Президентът беше информиран, че работата на летище "Хамид Карзай" продължава без прекъсване.

Вашингтон  потвърди за ракетна атака в района на летището в Кабул. Това се съобщава в изявление, публикувано в понеделник от прессекретаря на Белия дом Джен Саки.

"Президентът беше информиран, че работата на летище "Хамид Карзай" продължава без прекъсване, той потвърди заповедта, според която командирите трябва да удвоят усилията си за изпълнение на приоритетната задача: да направят всичко необходимо за защита на нашите войници", се казва в съобщението. 

Както Ройтерс съобщи по-рано, в понеделник сутринта поне пет ракети  бяха прихванати от американската система за противоракетна отбрана близо до летището в Кабул. Според агенцията няма информация за жертви сред американския военен персонал.

Афганистанският клон на т.нар. мрежа "Ислямска държава" пое отговорността за атентатите на летището в Кабул миналата седмица, при които загинаха близо 200 души. 

Американски служители бяха заявили пред „Ню Йорк Таймс“ още преди атентата, че евентуално нападение би било стратегически удар на ИД както срещу САЩ, така и срещу талибаните, чието  ръководство се опитва да покаже, че контролира ситуацията в страната.

Още когато американският президент Джо Байдън обяви, че прекратява акциите по евакуацията на 31 август, той назова като причина за решението си не талибаните, а ИД: „Всеки допълнителен ден, в който оставаме там, ИД ни взима на прицел и иска да атакува както американците и техните съюзници, така и невинни цивилни граждани“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във