Банкеръ Daily

Свят

Нова политическа криза в Румъния: Премиерът Тудосе подаде оставка

Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник, съобщи БТА, позовавайки се на световните агенции "Ройтерс" и "Франс прес".

Изданията посочват като основна причина за оставката загубата на доверие към Тудосе в управляващата социалдемократическа партия, както и уличните протести срещу управлението. Това е втора политическа криза, която връхлита страната през последните седем месеца.Едва толкова се задъжа Михай Тудосе на поста. Преди два месеца пък правителството му преодоля вот на недоверие. 

Михай Тудосе изгуби политическата подкрепа на лидерите на своята Социалдемократическа партия. Това е вторият премиер на Румъния, отстранен от поста от партията си, при това няма и година след избирането му. Същата съдба имаше и предшественикът на Тудосе - Сорин Гриндяну. Той бе свален от властта след като парламентът му гласува недоверие по инициатива на управляващата формация. 

Румънският премиер този път е взел решението за оставка сам по време на заседание на ръководството на Социалдемократическата партия, съобщава Ройтерс. Според източник на агенцията, присъствал на заседанието, партийното ръководството с голямо мнозинство снело подкрепата за Тудосе и той подал оставка. Временно изпълняващ длъжността премиер ще е Паул Станеску, който сега е заместник премиер.

Тудосе подава оставка заради вътрешнопартиен конфликт с Ливиу Драгня - лидер на Социалдемократическата партия.

 "Тръгвам си с вдигната глава", е казал Михай Тудосе на излизане от заседанието на ръководството на социалдемократите.

Конфликтът стана обществено достояние миналата седмица. Тогава Тудосе призова вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я обвини, че го е лъгала. Тя отказа да се оттегли. Дан е близка съюзничка на Драгня, влиятелния партиен лидер, припомня "Асошиейтед прес".

От няколко месеца в Румъния периодично има протести срещу кабинета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във