Банкеръ Weekly

Свят

Нова криза между Атина и Анкара

Избягалите в Гърция турски военни

Решение на гръцкия съд  върна кризата между Атина и Анкара, след очерталата се възможност за затопляне на отношеният между двете ни съседки.

Гръцкият Държавен съвет, който е главният административен съд на страната, постанови да бъде дадено право на убежище на турския офицер Сюлейман Йозкайнакчъ, който заедно с трима други военни избяга в Гърция след осуетения опит за преврат в Турция през юли 2016-а.

Атина постъпи вероломно. Първо, успя да издейства освобождаването на двамата гръцки войници от турския съд, които бяха обвинени в шпионаж, а после заби ножа, като даде политическо убежище на турските военни изменници, и затова ще си понесе заслуженото, коментират турски източници.

Преди това гръцки съд бе постановил да бъде дадено убежище на четиримата военнослужещи, позовавайки се на Женевската конвенция за защита на правата на човека. Анкара остро реагира на това решение, президентът Ердоган разговаря с премиера Алексис Ципрас, последва насрещен акт - двама гръцки войници бяха задържани от турските власти и обвинени в шпионаж. Турско-гръцките отношения стигнаха точката на замръзване.

Наскоро обаче турският съд освободи двамата гръцки войници и те се завърнаха в Гърция. Последваха изявления на добра воля от гръцка страна заради жеста на Анкара. Гръцкият военен министър Панос Каменис покани турския си колега Хулуси Акар да посети Гърция.

Точно когато се очакваше разведряване в отношенията между Анкара и Атина, бе оповестена присъдата на гръцкия Държавен съвет, който потвърди фактически присъдата на предишната инстанция - да бъде дадено убежище на Сюлейман Йозкайнакчъ, която ще важи и за другите трима военни. Решението включва и правото на свободно придвижване в границите на Гърция, респ. и в Европейския съюз.

В отговор на решението на гръцкия съд Турция обвини Гърция в подкрепа на участниците в опита за преврат от 2016-а. Съвсем очевидно е, че с решението си съдебните власти в Гърция заеха страната на враговете на Турция и пучистите, коментира в Туитър Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган. Такъв подход е още по-сериозен и позорен в сравнение с подкрепа на тероризма, написа още Челик.

Решението вдигна на крак Анкара и е немислимо да се мисли за какъвто и да е напредък, какъвто се очакваше в турско-гръцките отношения, посочват същите източници. При тези обстоятелства по всяка вероятност няма да се състои визитата на турския министър на отбраната Хулуси Акар в Гърция.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във