Банкеръ Weekly

Свят

Нова ескалация на напрежението в Украйна, петима убити

Петима души са убити при стрелба в Киев и най-малко - 150 ранени, от които 30 тежко, по време на насилието, което избухна в Киев между опозиционери и милиционери от звеното за борба с безредиците, съобщи говорителка на полицията.

На един от тежко ранените беше ампутирана ръка, други имат черепни травми и рани по ръцете и краката, дължащи се основно на шумови гранати.

Ройтерс посочва, че депутатката Леся Оробец от "Баткившчина" е написала във Фейсбук, че убитите са трима и телата им лежат в близка сграда. По думите й седмина други демонстранти са близо до смъртта от раните си. ИТАР-ТАСС допълва, че в боевете на киевската улица "Шелковична" е получил нараняване фотокореспондентът на Ройтерс Глеб Горанич. Той е бил поразен от зашеметяваща граната, която е пробила защитната му жилетка.

Според съобщение на украинското МВР в днешните сблъсъци са пострадали петима бойци от вътрешните войски, като двама от тях са с огнестрелни рани.

Властите затвориха метрото в Киев, а силите за борба с безредиците се приближават към основния антиправителствен протестен лагер на площад "Независимост", заявиха официални източници. Журналисти на Франс прес, които са на площада, съобщиха, че протестиращите укрепват барикадите, а служители на силите за борба с безредиците се струпват близо до укрепленията им.

Силовите ведомства заявиха, че протестиращите трябва до 18 часа местно време да прекратят акциите си в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Искането се съдържа в общо изявление на ръководителите на Министерството на вътрешните работи и на Службата за сигурност в Украйна. "Ако в 18 часа безчинствата не спрат, ще бъдем длъжни да въведем ред с начините, предвидени от закона", се казва в изявлението.

Днешните сблъсъци започнаха край парламента. Милицията употреби шумови гранати и стреля с гумени куршуми срещу протестиращите, след като те замеряха с павета кордона на милицията около парламента.

Зоната на сблъсъците между протестиращите и силите на реда постепенно се разшири и започна да обхваща нови улици от правителствения квартал Протестиращите замеряха милиционерите с павета от настилката. Те отвръщаха с шумови гранати и газ.

Преди това милицията отблъсна участници в протестите, опитващи се да влязат в централния офис на управляващата Партия на регионите.

Завръщането към насилието в Украйна е резултат от политиката на западните страни, които насърчават ескалацията на напрежението, се посочва в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от световните агенции.

"Това, което става сега, е пряк резултат от политиката на снизходителност на западните политици и на европейските структури, които от началото на украинската криза си затварят очите за агресивните действия на радикалните сили в Украйна, като насърчават по този начин ескалацията и провокациите срещу законната власт", се посочва в документа. В изявлението руското външно министерство призовава украинската опозиция да се въздържа от заплахи и ултиматуми и да установи траен диалог с властите, чиято цел ще бъде изваждането на страната от дълбоката криза, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във