Банкеръ Daily

Свят

Нова експлозия близо до летището в Кабул

По данни на афганистанското министерство на здравеопазването, цитирани от Би Би Си, се е чул силен взрив в района на летището в Кабул, в квартал ''Хаир Хана''. Снимки и видеоклипове, които се разпространяват в социалните мрежи, показват, че взривът е резултат от ракета, ударила къща в близост до летището.

Това се случва часове след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се очакват нови подобни сцени след атентата на ''Ислямска държава в Хорасан'' от 26 август, при който загинаха 13 американски военнослужещи, както и трима британски граждани, сред които и дете, както и още над 170 души.

Междувременно Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън, заяви, че САЩ ще продължат да работят с талибаните, за да осигурят безопасното преминаване на желаещите да напуснат Афганистан след крайния срок от 31 август. Американските сили са готови да прекратят евакуационната си мисия в Кабул преди крайния срок във вторник, но остават опасенията за онези, които ще останат в страната след крайния срок. Съливан потвърди, че САЩ няма да има посолство в Афганистан от 1 септември, но каза, че САЩ ще обмислят ''още удари и други операции срещу екстремистката групировка ''Ислямска държава в Хорасан''.

Американската армия навлезе в последната фаза на евакуация от Кабул. Представители на талибаните казват, че са готови да поемат пълен контрол над летището в очакване на изтеглянето на последния американец. Малко над 1000 цивилни, които в момента се намират на летище ''Хамид Карзай'' остават да бъдат изведени, заяви в неделя служител по сигурността на САЩ. Талибаните разполагат с екип от технически експерти и квалифицирани инженери, които са готови да поемат летището.

Талибаните също така заявиха, че се надяват да обявят новото правителство на страната в рамките на няколко дни.

Последният самолет, превозващ британски войски, кацна на военното летище ''Брайз Нортън''. Във видео, публикувано в Туитър тази сутрин, Борис Джонсън похвали повече от 1000 военни, дипломати и служители, участвали в операцията в Афганистан.

Американски военни проведоха спецоперация срещу терорист от „Ислямска държава в Хорасан“, клон на терористичната организация „Ислямска държава“ в Афганистан, която организира атаките на летището в Кабул. Според първоначалните сведения терористът, участвал в планирането на атаките, е унищожен, заяви говорителят на Централното командване на САЩ Уилям Ърбан в писмено изявление, съобщи АФП.

"Американските военни днес проведоха дистанционна антитерористична операция срещу организатора (на атаките) „ИД в Хорасан" в провинция Нангархар, Източен Афганистан", каза Ърбан, отбелязвайки, че ударът е извършен с безпилотник. "По първоначални оценки ние сме унищожили целта. Цивилни жертви няма", добави той.

В извънредното си изявление към нацията в четвъртък американският президент Байдън по повод терористичните атаки на летището в Кабул заяви: "Няма да простим, няма да забравим! За атентатите отговорност пое "Ислямска държава в Хорасан". Тогава загинаха над 170 души, между които 13 американски военнослужащи. 

През последните години, в които талибаните следваха курс за преговори със САЩ, все по-голям брой недоволни талибани се присъединяват към по-екстремистката "Ислямска държава", увеличавайки нейната численост. Повечето са разочаровани, че талибаните следват курс към преговори със САЩ в момент, когато те са мислели, че движението се доближава до военна победа.

Групировката също така е привлякла значителен брой членове от "Ислямското движение на Узбекистан" от съседен Узбекистан; бойци от единствената иранска провинция, в която мнозинството жители са мюсюлмани сунити; и членове на Туркменистанската ислямска партия, съставена от уйгури от североизточната част на Китай.

Мнозина са привлечени от изпълнената с насилие и екстремизъм идеология на "Ислямска държава", включително от обещанията за халифат, който да обедини ислямския свят - цел, която талибаните никога не са си поставяли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във