Банкеръ Daily

Свят

"Нова демокрация" спечели парламентарните избори в Гърция

Основната опозиционна сила - десноцентристка партия "Нова демокрация" начело с Кириакос Мицотакис, победи на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Гърция. Това става ясно от данни от Министерството на вътрешните работи след преброяване на 96.15% от бюлетините, съобщават световните агенции.

За опозиционната партията са гласували 39. 83% от гърците. А това означава, че Нова демокрация ще има 158 депутати, които й осигуряват абсолютно мнозинство в 300-членния еднокамарен парламент и тя ще може самостоятелно да състави новото гръцко правителство.
Управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) на премиера Алексис Ципрас взема 31.55% от гласовете и ще има само 86 депутати.

На следващите места са лявоцентристкото "Движение за промяна" с 8.05% и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия спечели 5.32% и ще има 15 депутати, крайнодясната партия "Гръцко решение" е с 3.71% от гласовете и 10 депутати, а за лявото движение на бившия финансов министър Янис Варуфакис "МеРА25" са гласували 3.45% от гласовете, което им осигурява и 9 депутати.

Лидерът на дясноцентристка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви вчера след победата на предсрочните парламентарни избори, че е получил силен мандат, който ще му помогне да изправи страната на крака и да изпълни програма за по-малко данъци и повече работни места и инвестиции, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
"Един болезнен период приключи днес", заяви 51-годишният консерватор след убедителната победа на партията му над управляващата СИРИЗА на Алексис Ципрас.
Крайнодясната партия Златна зора остава извън гръцкия парламент, след като не успява да прескочи изборния праг от 3 процента, показват неофициални данни, разпространени от гръцкото министерство на вътрешните работи след преброяване на почти всички гласове от произведените вчера предсрочни парламентарни избори. Златна зора взима 2,93 процента от гласовете и няма да бъде представена в гръцкия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във