Банкеръ Daily

Свят

Нов щам Ковид се появи във Франция, неуловим за PCR

Във Франция е идентифициран нов вариант на коронавируса, който може да се окаже неуловим за стандартните тестове, предадоха френските медии.

Генералната дирекция на здравеопазването алармира в понеделник, 15 март, за откриването на нов вариант на Covid-19 в рамките на клъстер в болница в Кот д'Армор, Бретан. Първите анализи на този вариант не позволяват да се направи заключение нито за сериозност, нито за повишена преносимост, съобщиха от дирекцията, но допуснаха друга тревожна хипотеза - вероятността този вариант да избягва класическите скринингови тестове.

Властите са класифицирали този вариант в категория "за проследяване". Тя включва повечето от хилядите варианти, които се появяват естествено в света и от които само малка част в крайна сметка ще създадат конкретни проблеми на общественото здраве, например ако се окажат по-преносими.

Здравните власти откриха в Бретан първоначално няколко случая на пациенти, които проявяват симптомите на Covid-19, "част от един клъстер", но чиито PCR тестове са отрицателни. Клъстерът е в болничния център Ланион, в Кот д'Армор. На 13 март там са идентифицирани 79 случая, включително потвърдени 8 случая, носещи новия вариант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във