Банкеръ Daily

Свят

Нов рекорден срив на рублата

Седмицата започна с нов рекорден срив на рублата, като само за няколко часа руската валута поевтиня с над 3 процента.

Тази сутрин бе достигнат нов исторически минимум спрямо основните резервни валути. На Московската борса курсът на еврото скочи с близо 5 рубли до невижданите досега 65 рубли, а доларът проби нивото от 52 рубли.

Колебанията в момента както нагоре, така и надолу са непредсказуеми, смятат анализаторите и посочват, че основната причина за поредния срив на руската рубла трябва да се търси в нестабилността на петролните пазари, където цената на "черното злато" стремително върви надолу.

Обикновените хора също започнаха масово да обръщат своите спестявани от рубли в твърда валута. От Централната банка на Русия обаче заявиха, че няма дефицит на валутна ликвидност и прогнозираха нарастване на инфлацията до над 9% на годишна база.

Относно колебанията на рублата банкерите са на мнение, че прогнози не могат да се правят, докато не се стабилизират цените на петрола.

Същевременно финансовите експерти предупредиха, че са възможни допълнителни проблеми в цялата руска икономика заради необходимостта да се приспособява към новото ниво на долара и еврото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във