Банкеръ Daily

Свят

Нов рекорд от жертви на ковид в Русия

Русия регистрира рекорд на смъртните случаи, свързани с новия коронавирус, второ поредно денонощие предаде Ройтерс.

Това стана в условия на бързо увеличаване на новите заразени, небрежно спазване на противоепидемичните мерки и бавна ваксинационна кампания. Кремъл поиска от властите да ускорят темпото на ваксинациите.

Руският оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 984 смъртни случая, свързани с коронавируса, през последното денонощие. Досегашният рекорд от 973 починали бе поставен вчера.
Този месец страната редовно регистрира нови рекорди по смъртни случаи. Броят на новозаразените за един ден също се задържа близо до пиковите стойности.

Днес оперативният щаб съобщи за 28 717 нови случая през последното денонощие срещу 28 190 вчера.

Над 219 хиляди души са починали от коронавируса в Русия според оперативния щаб. Страната е на първо място по този показател в Европа.

При това държавната статистическа агенция Росстат, която включва в своята статистика и починалите, при които вирусът не е считан за основна причина за смъртта, отчита близо два пъти повече смъртни случаи - около 418 хиляди.

Потвърдените заразени в Русия, с население от 144 милиона души, са над 7,861 милиона. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания.

Руското правителство обясни резкия ръст на заразените и починалите, наблюдаван от миналия месец, с бавните темпове, с които върви ваксинационната кампания, отбелязва Асошиейтед прес.
Само 47,8 милиона руснаци, около една трета от населението на страната, са получили поне една доза ваксина. 42,4 милиона души са напълно ваксинирани, съобщи вчера АП.

Въпреки влошаването на епидемичната обстановка, Кремъл изключи налагането на локдаун в национален мащаб и делегира на регионалните власти правомощията за взимане на решения за затягане на ограниченията. На места мерките бяха затегнати. В столицата Москва и втория по големина град в страната Санкт Петербург обаче търговските обекти работят на практика без ограничения и не се следи строго за спазването на изискването хората да бъдат с маска на лицето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във