Банкеръ Daily

Свят

Нов режим за влизане на българите в Италия, Словения, Белгия и Австрия

Няколко страни в Европа имат промени в режима за влизане на граждани от България, които са наложени заради епидемиологичната ситуация от Covid-19 у нас.

Влизането на туристи в 

Гърция 

е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“.

До 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr  Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната. 

Възстановено е пропускането на товарни автомобили през ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Ормениеон" в двете посоки.

Товарни автомобили преминават и през ГКПП "Кулата" – "Промахон", където трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход.

На ГКПП „Маказа“ - „Нимфея“ се пропускат лекотоварни автомобили до 3,5 тона.

От 22 юли през  ГКПП „Илинден“-„Ексохи“ и ГКПП "Ивайловград"- "Кипринос" гръцките гранични власти не пропускат в двете посоки никакви превозни средства. Забраната ще важи до 4 август.

Във връзка с пандемията от COVID-19, считано от 1 август тази година, Федералната служба за външна дейност, външна търговия и сътрудничество за развитие на 

Кралство Белгия, 

включи части от България в т.нар. „оранжева зона“ и „червена зона“, съобщиха от МВнР. 

Оранжева зона – Пътуването до България /Северен централен, Югоизточен, Южен централен райони / следва да се извърши при повишено внимание;
Червена зона – Пътуването до България /Североизточен и Югозападен райони / не е възможно или разрешено.
Всички български граждани, пътуващи от България до Белгия подлежат на задължителна карантина и тест, ако са пребивавали в Североизточен или Югозападен райони и на препоръчителна карантина и тест, ако са посетили Северен централен, Югоизточен и Южен централен райони.
Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите.

Австрия 

отвори летището си във Виена за самолети от и за България. Има обаче нови условия. Пътниците с австрийско гражданство, гражданите на Европейското икономическо пространство и Швейцария, както и гражданите с постоянно местожителство в Австрия, пристигащи от България, ще трябва да представят преведен на немски или английски отрицателен ПСР-тест, направен до 72 часа преди влизане в Австрия. 

Словения 

е въвела задължителна карантина за българските граждани, идрващи от България. Тя е в сила от 31 юли и са заради нестабилната епидемиологична обстановка у нас. На пристигащите от България се налага задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство). 

Италия 

удължи 14-дневната карантина за идващи от България до 10 август. 14-дневната карантина важи и за граждани, преминали транзитно през България и Румъния в предходните две седмици. Не са предвидени изключения, включително при преминаване транзит на частни превозни средства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във