Банкеръ Daily

Свят

Нов президент на Иран - нови ядове за Запада

Освен че е консерватор, Ебрахим Раиси е замесен в екзекуции

Ебрахим Раиси

Иран ще има нов президент - Ебрахим Раиси, определян от редица наблюдатели като консерватор и хардлайнер. Колкото и относително да звучи това за ислямската република, очакванията са той да поддържа по-твърда линия в отношенията със Запада в сравнение с предшественика си Хасан Рохани. Избирането на Раиси ще промени лицето на иранската политика и може да донесе нови главоболия за западните страни, надяващи се да намалят напрежението с Техеран, но и да възпрат ядрените му амбиции.

 

Категорично, най-вълнуващият въпрос за Европейския съюз и САЩ е по-нататъшната съдба на ядреното споразумение от 2015 г., което ограничи иранската ядрена програма срещу премахване на повечето санкции срещу Техеран. След като бившият американски президент Доналд Тръмп изтегли Щатите от договора през 2018 г., Иран рестартира ядрените си дейности, подобри възможностите си за обогатяване на уран и вече надхвърли ограниченията, наложени от споразумението.

Самият Раиси, който е ислямски духовник и е заемал висши постове в иранското правораздаване, няма да има последната дума за иранската външна политика. В ислямската република решенията се взимат с консенсус от ключови институции в международната политика и сигурността, но накрая задължително трябва да бъдат потвърдени от върховния водач аятолах Али Хаменей. И все пак президентът има сериозна роля за това как точно ще се процедира с другите страни.

В момента във Виена има американски преговарящи, които с помощта на европейски посредници се опитват

да предоговорят ядрената сделка

Според много експерти световните сили ще успеят да се споразумеят с Техеран, чийто върховен лидер вече даде индикации, че иска връщане на споразумението.

И, макар че Раиси в миналото критикуваше сделката, по време на телевизионен дебат с други кандидат-президенти заяви, че ще я подкрепи, стига върховният водач да застане зад нея. На 21 юни обаче по време на първата си пресконференция след избирането си Раиси отхвърли другите два приоритета на американците. Той заяви, че няма да преговаря за иранската програма за балистични ракети, която САЩ искат да бъде спряна, и няма да оттегли подкрепата за регионалните проирански военни формирования. Бъдещият ирански президент каза още, че

не би желал среща с американския си колега Джо Байдън

Независимо дали в Техеран ще има реформаторско или консервативно по западните стандарти правителство, то вероятно ще приеме условията на споразумението. От политическа гледна точка това ще е разумен ход, защото Раиси само ще спечели от вдигането на санкциите и подобряването на икономическата ситуация в Иран.

Амбициите на администрацията на Байдън обаче се простират отвъд подновяването на договора, чието официално название е Съвместен всеобхватен план за действие. Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова за "по-дълготрайно и по-силно" споразумение, което да ограничи възможностите на Иран за обогатяване на уран

не за години, а за поколения напред

Не е чак толкоз трудно да бъде прогнозирано, че Щатите едва ли ще постигнат тези свои цели при президентството на Раиси. Много експерти са на мнение, че е по-вероятно сделката да бъде възстановена до нивата от 2015 г. още преди Раиси да встъпи в длъжност през август, но шансовете за допълнителни клаузи са минимални. Сегашният ирански президент Хасан Рохани, макар да е възприеман като реформист, не пожела да преговаря за нищо извън договореното през 2015-а, така че какво би направил смятания за хардлайнер негов наследник?

Фенки на новия президент (АП)

Може да се смята за сигурно, че вместо да търси сдобряване със САЩ, Раиси по-скоро ще желае да работи с Китай, Русия и регионалните съюзници на Иран. Когото и новият президент да включи в кабинета си и да посочи за външен министър, със сигурност за Вашингтон ще е по-трудно да намери с тях общ език, отколкото с екипа на Рохани и особено с получилия американско образование сегашен първи дипломат Мохамад Джавад Зариф.

Изборите в Иран рядко водят до сериозни промени в иранската политика. Ролята им се изчерпва по-скоро в промяна на тона – или към по-голяма склонност към международно сътрудничество, както стана след 1997-а, когато за президент бе избран духовникът Мохамад Хатами, или към по-провокативен, свадлив стил, както се случи след избирането през 2006-а на възприемания като хардлайнер Махмуд Ахмадинеджад.

Раиси също

често е определян като хардлайнер

– термин, с който западните страни обозначават политическата фракция на т.нар. принципалисти в Иран, които подкрепят върховния лидер и завръщането към традиционните принципи, датиращи от първите години на ислямската република. Дори и съвсем малко доверие да е имало между САЩ и Иран, вече и то се е изпарило. Хардлайнерите бурно се противопоставяха срещу ядреното споразумение от самото начало на преговорите с мотива, че нямат доверие на Запада. Когато Тръмп се оттегли от сделката през 2018-а, въпреки че Иран не бе нарушил нито една от клаузите му, хардлайнерите ликуваха, защото това доказа, че са били прави. Според експерти решението на Тръмп за оттегляне от договора директно е играло в полза на върховния лидер и поддръжниците му, които предупреждаваха иранците, че на Америка не може и не трябва да се вярва.

Има и още една пречка пред бъдещото взаимодействие между новия ирански президент и международната общност, дори и да бъде възстановено ядреното споразумение. Това е мрачното минало на Раиси и по-точно причастността му в качеството му на прокурор към тайните екзекуции на хиляди противници на иранския режим в продължение на пет месеца през 1988-а. "Амнести Интернешънъл" призовава да бъде разследван за

престъпления срещу човечеството

Така за администрацията на Байдън и другите страни по преговорите може да се окаже проблемно да отменят санкциите срещу Техеран в момент, когато начело на властта там е човек, лично замесен в престъпления срещу човечеството. В случая няма да бъде възможно да бъде използван аргументът за смекчаване на режима в Иран и отношението му към света, какъвто Барак Обама използва при преговорите през 2015 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във