Банкеръ Daily

Свят

Норвежкият дипломат Трюгве Ли е първият генерален секретар на ООН

Принуждават Трюгве Ли да подаде оставка през ноември 1952 г., макар че от 1 февруари 1951 г. получава нов мандат.

На днешния ден през 1946 г. норвежкият дипломат Трюгве Ли (на норвежки: Trygve Halvdan Lie) става първият Генерален секретар на ООН - най-високо поставената в администрацията на международната организация длъжност.

Организацията на обединените нации (ООН) е създадена официално на 24 октомври 1945 г., когато уставът ѝ е ратифициран от петте постоянни страни -членки на нейния Съвет за сигурност - Китай, СССР, САЩ, Обединеното кралство и Франция.

Преди Втората световна война Трюгве Ли е един от лидерите на норвежката Партия на труда и заема няколкократно министерски постове. В периода от 1946 до 1952 г. той е генерален секретар на ООН.

Трюгве Ли е роден на 16 юли през 1896 г. в Грурю, днес квартал на столицата Осло. Неговият баща Мартин напуска семейството и отива да работи в САЩ като дърводелец, а майка му Хулда държи пансион. Учи в университета на Осло, където през 1919 г. получава диплома за юрист.

През 1911 г. Трюгве Ли е приет за член на младежката организация на Партията на труда. Той завършва право в Университета на Осло през 1919 година. Работи като помощник-секретар на Партията на труда от 1919 до 1922 г., а през 1921 г. се жени за Хьордис Йоргенсен, с която имат три дъщери. От 1922 до 1935 г. е юрисконсулт на Федерацията на профсъюзите в Норвегия, а през 1926 г. е избран за изпълнителен секретар на Партията на труда.

Норвегия се опитва да остане неутрална и през Втората световна война, но е окупирана от  Германия от 9 април 1940 до 8 май 1945 година. В този период Трюгве Ли емигрира във Великобритания, където участва в емигрантското правителство на Норвегия, заемайки поста външен министър.

Една година след завършването на войната Трюгве Ли е избран за първи Генерален секретар на ООН, като остава на тази длъжност до 1952 година.

През 1950 г. по нареждане на Трюгве Ли войски под егидата на ООН се намесват във войната в Корея, което среща острия отпор на СССР. Две години по-късно САЩ обвиняват Трюгве Ли, че е допуснал в апарата на ООН да бъдат назначавани комунисти. Това принуждава Ли да подаде оставка през ноември 1952 г., макар че от 1 февруари 1951 г. получава нов мандат.

Като генерален секретар на ООН Трюгве Ли се стреми да посредничи в назряващите световни и регионални конфликти, каквито са Корейската война (1950-1953 г.) и блокадата на Западен Берлин (1948-1949 г.). По негово време нараства и международното признание за новите държави като Израел, Народна република Китай, Индонезия. Той обаче не допуска Испания да стане член на ООН заради режима на генерал Франко.

След завръщането си в Норвегия Трюгве Ли заема различни държавни постове, между които министър, губернатор, председател на Съвета по енергетика. През 1959 г. по поръчение на крал Олаф V Трюгве Ли е успешен посредник между Италия и Етиопия в конфликта им на територията на Сомалия.

Трюгве Ли умира на 30 декември 1968 г. в малкото градче Йейлу, Норвегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във