Банкеръ Daily

Свят

Норвегия засече радиоактивен йод на границата си с Русия

Норвежкият институт за ядрена безопасност анализира малки количества радиоактивен йод, открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след смъртоносна експлозия по време на тест на ракетния двигател над границата си с Русия.

Руската държавна ядрена агенция "Росатом" заяви в събота, че петимата убити при взрива са били нейни служители, а при аварията са били свързани "изотопни източници на енергия", като не се уточняват повече подробности.

Норвежката служба за радиационна и ядрена безопасност DSA заяви, че е открила радиоактивния йод на своята въздушна филтърна станция в Сванховд, която е до руската граница. Река разделя двете страни.

Пробите са събрани в периода 9-12 август, докато инцидентът в района на Архангелск в северна Русия е станал на 8 август, се казва в съобщението.

В момента не е възможно да се определи дали последното откриване на йод е свързано с произшествието в Архангелск миналата седмица. DSA продължава по-често вземане на проби и анализ, казаха от DSA.

Подобни радиационни измервания не са необичайни в Норвегия, тъй като нейните станции за наблюдение откриват радиоактивен йод около шест до осем пъти годишно, а източникът обикновено е неизвестен.

Руската държавна метеорологична служба заяви във вторник, че нивата на радиация в град Северодвинск са стигнали до над 16 пъти над нормалното миналия четвъртък, докато медици, които лекуваха жертви на катастрофата, бяха изпратени в Москва за медицински преглед, предаде агенция ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във