Банкеръ Daily

Свят

Норвегия се отказва от "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън"

Норвегия трябва да изключи ваксините срещу КОВИД-19 на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" от ваксинационната си програма заради риск от редки, но вредни странични въздействия, заяви назначена от правителството комисия, цитирана от Ройтерс.

В същото време, ако някои хора искат доброволно да получат някоя от тези ваксини, това трябва да им се разреши, добави комисията.

На 11 март норвежките власти преустановиха ваксинацията с продукта на "АстраЗенека", след малък брой млади ваксинирани бяха приети в болница заради комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити. Някои от тях по-късно починаха.

На 15 април Норвежкият институт за здравеопазване заяви, че ваксината на "АстраЗенека" трябва напълно да отпадне от употреба, но правителството поиска допълнителни становища, включително за ваксината на "Джонсън и Джонсън", която още не е одобрена в Норвегия.

Здравният министър Бент Хьойе заяви, че правителството ще вземе предвид становищата на комисията и на Института за здравеопазване при решението си дали ваксините на тези две компании да се ползват в Норвегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във