Банкеръ Daily

Свят

Норвегия и Русия ще гледат за изтичане на радиация от потънала преди 30 г. подводница

Панихида в памет на загиналите тази седмица подводничари в Кронщат

Съвместна норвежко-руска експедиция ще оценява дали от руска подводница, потънала преди 30 години, изтичат радиоактивни материали, съобщиха норвежките власти днес, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията за радиационна и ядрена безопасност заяви, че утре от град Тромсьо, Северна Норвегия, норвежки изследователски кораб ще отплава за Баренцово море, където подводницата "Комсомолец" потъва през 1989 г.

Четиридесет и двама души от 69-членния й екипаж загиват при пожар, а ядреният й реактор и две ядрени бойни глави са все още на борда й.

Агенцията за радиационна и ядрена безопасност заяви, че при работата ще бъде използван подводен апарат с дистанционно управление, и допълни, че задачата ще бъде предизвикателство, тъй като подводницата е на голяма дълбочина, на около 1700 м.

Норвегия е засякла около мястото на корабокрушението повишена концентрация на радиоактивен цезий 137, но смята, че нивата са едва доловими и не представляват опасност.

Междувременно руският президент Владимир Путин награди посмъртно с висши държавни отличия 14-те моряци, загинали при пожар в секретна атомна подводница, предаде Ройтерс.

С президентски указ, публикуван днес на сайта на Кремъл, четирима от загиналите се награждават с най-високото държавно отличие "Герой на Русия". Останалите десет са наградени с орден "За храброст". Наградите са израз на признателност към загиналите подводничари и подчертават важността на секретната работа, която са извършвали, както и смелостта им в борбата с огъня, която според руския министър на отбраната Сергей Шойгу е допринесла за обезопасяването на ядрения реактор, отбелязва Ройтерс.

Путин заяви, че екипажът на подводницата е бил елитен, двама от членовето му са били удостоени със званието "Герой на Русия" още преди смъртоносната мисия.

Свещеници отслужиха вчера в пристанищния град Кронщат, близо до Санкт Петербург, молебен в памет на загиналите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във