Банкеръ Daily

Свят

Норвегия блокира 33 млн. долара за Бразилия заради обезлесяването в Амазония

Норвегия последва Германия и спря на дарения за бразилското правителство и фонда за Амазония. Причината е нарастването на обезлесяването в тропическите гори на Южна Америка и намесата на бразилския президент Жаир Болсо в управлението на екоорганизацията в подкрепа на Амазония. Този ход предизвика яростна атака от страна на Болсонаро.

Президентът заяви, че Европа не е в позиция да изнася лекции на неговата администрация. "Норвегия избива китове на Северния полюс. Да си взимат парите и да помагат на Ангела Меркел да залесява Германия", изригна бразилският държавен глава. 

Реакцията на Болсонаро последва след седмици на напрегнати преговори с Норвегия и Германия, след които бразилското правителство едностранно закри ръководния комитет на Амазонския фонд. Фондът има централно място в международните усилия за ограничаване на обезлесяването.

В отговор норвежкият екоминистър Ола Елвестуен заяви, че очакваното плащане от около 33.27 млн. долара няма да се извърши, тъй като Бразилия всъщност е нарушила условията. Норвегия е най-големият донор на фонда и е дала около 1.2 милиарда долара през последното десетилетие.

Тази седмица Берлин също заяви, че ще прекрати очакваното плащане от около 39 милиона долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във