Банкеръ Daily

Свят

Нормандската четворка удължи Минското споразумение

Лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия са се споразумели в телефонен разговор да продължат действието на Минското споразумение за Донбас и през 2016 година, съобщиха от Кремъл и кабинета на френския президент Франсоа Оланд. Условията на споразумението, подписано на 12 февруари тази година, трябваше да бъдат изпълнени до края на 2015 г. но Нормандската четворка е преценила, че се налага удължаване действието на спогодбата до пълното реализиране на мерките. На външните минстри от четворката е поръчано в началото на идната година да извършат проверка как върви изпълнението на споразумението.

Лидерите са обсъдили също подготовката на местните избори в Донбас, които се очаква да се състоят в началото на 2016 година.

В телефонния разговор руският президент Владимир Путин също е изложил оценка на последствията от прилагането Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС. Путин, Петро Порошенко, Ангела Меркел и Оланд са обсъдили също въпросите около доставките на руски газ за Украйна и Европа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във