Банкеръ Daily

Свят

Нормализацията в Турция "възпламени короната"

Наблюдаваното засилване на случаите на новозаразени с коронавируса в Турция е водеща тема на турския печат тази сутрин.

"Нормализацията възпламени короната", пише в заглавие днес в. "Йеничаг". Според вестника с облекчаването на мерките в рамките на обявената в страната "контролирана нормализация" са се сбъднали опасенията за увеличаване на инфектираните лица. Броят на случаите в Измир е нараснал с цели 50 процента, пише изданието. Според вестника причината за засилването на пандемията в страната се крие в неспазването на правилата за дистанция и носене на защитни маски. 

"Големите градове почервеняват", посочва още "Йеничаг", имайки предвид картата на разпространението на коронавируса в страната, на която най-силно засегнатите окръзи са отбелязани в червен цвят.

Истанбул върви към червеното на картата за риска, а Анкара отново е в оранжево като опасна зона, пише вестникът. Бурса и Ескишехир загубиха статута си на "среднорискови", а лекуваните в болниците там нараснаха двойно, обобщава изданието.

"26 окръга почервеняха. Внимание, за бога", пише в заглавие по темата и в. "Хюриет". Още девет окръга може да влязат в категорията за "много висок риск", т.е. в тази с червен цвят след увеличението на случаите през последните дни, посочва вестникът. Това са Истанбул, Къркларели, Коджаели, Текирдаг, Ялова, Чанаккале, Мерсин, Килис и Артвин.

Турските окръзи се групират в четири категории съобразно риска: с нисък, среден, висок или много висок риск. Експерти предупреждават, че в зоните с много висок риск жителите трябва да избягват излизане навън и да стоят далеч от многолюдни места, отбелязва още изданието.

"Критичните данни растат", гласи заглавието на "Миллиет". След 1 март нарастват броят на болните, делът на пациентите с пневмония, заетостта на болничните легла и апаратите за вентилация, обръща внимание вестникът В периода 1-7 март в цяла Турция са били заети 49,1 на сто от леглата в болниците, а към 8 март процентът е нараснал на 51,5. В същия период заетостта на апаратите за вентилация на белите дробове е нараснала от 28,3 на 31 процента. Делът на пациентите, развили пневмония, се е увеличил от 3,6 на 3,8 процента, пише "Миллиет".

В Истанбул броят на заразените на сто хиляди души се е увеличил от 89,90 на 11,57 души, с което окръгът се движи твърдо към областите с много висок риск, докато досега попадаше в тези с висок риск, отбелязва същото издание. Вестникът цитира и проф. Дениз Чалъшкан от Научния съвет за борба с коронавируса в страната, според която в Турция вече доминира по-лесно разпространяваният британски вариант на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във