Банкеръ Daily

Свят

Nord Stream 2 учреди германска дъщерна фирма за "Северен поток - 2"

Операторът на газопровода "Северен поток - 2" - компанията Nord Stream 2 AG, учреди германска дъщерна фирма Gas for Europe GmbH за немския участък от тръбопровода, съобщават от компанията майка. Gas for Europe GmbH ще стане оператор на този участък в качеството си на независим оператор на транспортната система в съответствие със законите на Германия.

"Новата компания ще стане собственик и оператор на 54-километровия участък от газопровода "Северен поток - 2", който е разположен в германските териториални води, както и на площадката с бреговите обекти в град Любмин в качеството си на независим оператор на транспортната система в съответствие със Закона за енергийната икономика на Германия", се отбелязва в съобщението.

Главният офис на Gas for Europe GmbH е разположен в град Шверин.

Юристът Райнхард Онтид е назначен за управляващ директор на компанията Gas for Europe, създадена от оператора на "Северен поток - 2" Nord Stream 2 AG за участъка от газопровода в Германия, съобщават от новата компания. В информацията се посочва, че Онтид работи на тази длъжност от 22 декември 2021 година. Своята кариера той е започнал в отдела за търговия с газ в компанията Ruhrgas. После 20 години е работил на ръководни длъжности в компанията E.ON Group, където е отговарял за дългосрочните договори и проектния мениджмънт. Работейки в компанията Nord Stream 2 AG, той е отговарял за юридическите въпроси, свързани със строителството на "Северен поток - 2".

От Gas for Europe също така отбелязват, че компанията възнамерява да даде "своя надежден принос за осигуряване на енергийната сигурност на Европа и да осигури  енерготранзита в Германия".

По-рано сертификацията на "Северен поток - 2" беше спряна, тъй като централният офис на оператора Nord Stream 2 AG беше в Швейцария, а немското законодателство изисква той да има дъщерна фирма в Германия. Това беше необходимо условие за сертификацията в съответствие със законите за енергийната икономика на Германия.

Германският регулатор засега не може да прогнозира кога именно ще се възобнови сертификацията на "Северен поток - 2". Той трябва да  провери документите за регистрирането на дъщерната фирма на Nord Stream 2 AG и за предаването в нейно разпореждане на основните активи, е съобщил представител на регулатора.

Прогнози за срока за пускане в експлоатация на газопровода също така е рано да се правят, тъй като на процеса може да повлияе и неблагоприятната геополитическа ситуация, отбелязва старшият директор на групата по природни ресурси и суровини в международната рейтингова агенция Fitch Дмитрий Маринченко. "Това решение все пак ще създаде възможност за това процесът по сертификацията да може да бъде възобновен", смята Маринченко.

За проекта

Строителството на газопровода "Северен поток - 2" завърши на 10 септември 2021 година. На 29 декември шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщил, че е завършено запълването с газ на втората тръба на газопровода и той напълно е готов за експлоатация. За да започне изпомпването на синьото гориво обаче, операторът на "Северен поток - 2" трябва да получи одобрението на германския регулатор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във