Банкеръ Daily

Свят

Nord Stream 2 AG планира "Северен поток - 2" да заработи до края на годината

Въвеждането на "Северен поток - 2" в експлоатация се планира до края на 2021 година след провеждане на необходимите предпускови работи, се казва в съобщение от оператора на проекта Nord Stream 2 AG.

"Днес секциите от втората тръба на "Северен поток - 2", идващи от брега на Германия и от териториалните води на Дания, бяха съединени. Те бяха издигнати от дъното над повърхността на морето от тръбопоставящата баржа "Фортуна", скъсени до нужната дължина и съединени. Заваряването на шевовете е станало на платформа над водата и после завършената тръба на газопровода е била спусната на морското дъно", се казва в съобщението.

По-рано и от "Газпром" съобщиха, че строителството на "Северен поток - 2" е било напълно завършено сутринта на 10 септември.

"След това ще бъдат проведени предпускови изпитания, за да може да се въведе газопроводът в експлоатация преди края на тази година", отбелязват от Nord Stream 2 AG.

Запитани от ТАСС експерти смятат, че "Северен поток - 2" може да заработи с пълна мощност преди края на тази година на фона на ниската запълняемост на европейските хранилища на природен газ и рекордните цени на суровината. Тръбопроводът може да бъде готов за пускане на първия газ още от 1 октомври.

От "Газпром" съобщават, че по газопровода "Северен поток - 2" през тази година може да бъдат доставени 5.6 млрд. куб. метра природен газ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във