Банкеръ Daily

Свят

Nord Stream 2 AG планира да завърши "Северен поток - 2" в края на август

"Северен поток - 2" след десет години може да бъде пригоден към доставките на водород.

Строителните работи в рамките на проекта "Северен поток - 2" може да бъдат приключени още през следващия месец. Това заявява изпълнителният директор на Nord Stream 2 AG Матиас Варниг в интервю за вестник Handelsblatt.

"Ние вярваме, че строителните работи ще бъдат завършени в края на август", казва той. "Сега вече са завършени 98% от проекта", отбелязва Варниг. По неговите думи, още три месеца са необходими за получаване на различни сертификати и за провеждане на тестове. При първата тръба, която е достроена, този процес вече е започнал. "Нашата цел е още през тази година да въведем тръбопровода в експлоатация", добавя Варнинг.

Изпълнителният директор на Nord Stream 2 AG също така отбелязва, че разчита и на това, че транзитът на газ през Украйна, за което настоява Западът, ще бъде продължен и след 2024 година. "Транзитът през Украйна и след 2024 година ще бъде част от транспортирането на руски природен газ към Европа. В това аз нямам ни най-малко съмнение", заявява Варниг.

Отговаряйки на въпрос за щетите от американските санкции, той казва: "Те ни струваха цяла година и половина отлагане и предизвиката оскъпяване на проекта".

Преговорите на Германия и САЩ за урегулиране на разногласията около проекта за строителството на газопровода "Северен поток - 2" продължават, съобщи официалния представител на правителството на Германия Щефан Зайберт.

Припомняме, че през юни министърът на външните работи на Германия Хайко Маас съобщи за стремежа на Берлин да постигне взаимноприемливи резултати на преговорите със САЩ за "Северен поток - 2" до август тази година. Той изрази тогава надежда за това, че визитата на канцлера Ангела Меркел във Вашингтон (14-15 юли) ще спомогне за  сближаване на позициите.

 

Доставки на водород

"Северен поток - 2" след десет години може да бъде пригоден към доставките на водород по едната или по двете тръби, заявява Варниг. "Ние сме определили за себе си ясна цел - след десет години "Северен поток - 2" трябва да бъде пригоден за транспортиране на водород", е казал той. По неговите думи, "вече са проведени многообещаващи предварителни изследвания".

Варниг добавя, че счита "много реалистична" една такава перспектива. В момента процесът се усложнява от това, че САЩ заплашват със санкции различни сертифициращи компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във