Банкеръ Daily

Свят

Номинираният за премиер на Румъния Николае Чука ще върне мандата

Поредна неуспешна номинация на президента Клаус Йоханис за премиер на Румъния.

Изпълнителното бюро на Национал-либералната партия (НЛП) в Румъния е взело решение, според което Николае Чука ще върне номинацията от президента Клаус Йоханис за премиер на страната. Това съобщава агенция Agerpres.

Заедно с това ръководството на Национал-либералната партия е предложило да започнат преговори с всички демократични сили в парламента на Румъния с цел сформиране на мнозинство.

Николае Чука заяви от своя страна, че решението на Изпълнителното бюро е предизвикано от това, че не е успял да създаде в парламента мнозинство в поддръжка на планираното правителство на малцинството, състоящо се от министри на НЛП и Демократическия съюз на унгарците в Румъния.

Политическата криза избухна в северната ни съседка в началото на септември в резултат на конфликта между НЛП и партията "Съюз за спасение на Румъния", която излезе от дясноцентристката коалиция.

Парламентът на Румъния на 5 октомври гласува вот на недоверие на правителството на Флоран Къцу. Опитът на лидера на "Съюза за спасение на Румъния" Дачиан Чолош да сформира еднопартиен кабинет на малцинството  завърши на 20 октомври с неуспех. Тогава президентът на Румъния Клаус Йоханис на 21 октомври номинира нов кандидат за премиер – пенсионираният 54-годишен  генерал Николае Чука. В момента той изпълнява длъжността министър на отбраната в Румъния.

Гласуването на списъка на министрите и програмата на правителството на Чука в парламента трябваше да се състои в сряда. Но вече е ясно, че и този кабинет няма да получи поддръжката на мнозинството от парламентаристите. За да успеят либералите са принудени да образуват коалиционно правителство.

Според анализаторите задачата за съставяне на правителство ще е много трудна във фрагментирания парламент на Румъния. 

След това президентът Йоханис може да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Според "Ройтерс" този сценарий обаче е малко вероятен като се вземат в предвид икономическите и здравните предизвикателства, пред които е изправена страната в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във