Банкеръ Weekly

Свят

Номинация на Тръмп разбуни републиканците

Рекс Тилърсън и Владимир Путин

С номинирането на изпълнителния директор на "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар Доналд Тръмп извърши дързък ход, който може да се окаже първият му сериозен проблем при формирането на неговия екип. Решението му ще го изправи както срещу демократите от Сената, така и срещу тези републиканци, които са разтревожени от близките връзки на Тилърсън с Русия. Това, на което бъдещият президент вероятно разчита, е репутацията на Тилърсън като опитен управленец с големи международни контакти, както и одобрението на видни фигури от Републиканската партия.

Един от първите, разкритикували избора на Тръмп, бе сенаторът Марко Рубио, който се конкурираше с него за републиканската президентска номинация. Рубио изказа "сериозни съмнения" за назначението на Тилърсън, като ги свързва с международните активи на "Ексън". "Следващият държавен секретар трябва да бъде някой, който гледа на света с морална чистота и не е застрашен от конфликт на интереси" - така сенаторът от Флорида формулира тревогите на недоволните.

Републиканците имат мнозинство в Сената от 52-ма души спрямо 48 демократи, което прави заканите на Рубио съвсем сериозни. Нещо повече, той е член на сенатската комисия за международни отношения, която трябва да одобри номинацията на Тилърсън преди общото гласуване. И след като в нея републиканците имат мнозинство от един човек, може да се смята, че всичко е в ръцете на Рубио.

Общото гласуване в Сената също е под въпрос, тъй като за момента още трима републиканци освен Рубио изказват тревоги за руските връзки на шефа на "Ексон". Единият от тях, Линдзи Греъм, определи като "нервиращ" факта, че през 2013-а Тилърсън е получил руския Орден за приятелство. Още по-остър бе председателят на сенатската комисия за въоръжените сили, небезизвестният Джон Маккейн, който открито постави под съмнение лоялността на кандидата за държавен секретар. "Не виждам как някой може да бъде приятел с онзи стар агент на КГБ", обяви Маккейн пред Си Ен Ен, като очевидно имаше предвид руския президент Владимир Путин.

Срещу четиримата "дисиденти" е изправена част от "тежката артилерия" на републиканците, на чиято подкрепа ще разчита Тръмп. Тя включва бившия вицепрезидент Дик Чейни, бившия военен министър Робърт Гейтс и бившите държавни секретари Кондолиза Райс и Джеймс Бейкър, които публично подкрепиха Тилърсън. Както обаче отбелязва "Форин полиси", Бейкър е партньор в адвокатска фирма, сред чиито клиенти са "Ексон" и "Роснефт", а Райс и Гейтс също са свързани с компанията чрез консултантската си фирма.

Що се отнася до демократите, заместник-председателят на сенатската външна комисия Бен Кардин заяви, че е "дълбоко разтревожен" от "близките лични отношения с Путин" на Тилърман, както и от публичното му противопоставяне на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим. Други демократи също предупредиха, че ще обвинят републиканците в двуличие, ако подкрепят кандидатурата му, след като обвиняваха администрацията на президента Барак Обама в прекалена отстъпчивост пред Путин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във