Банкеръ Daily

Свят

Ноемврийска изненада в Тюрингия

Лидерът на Партията на левите Бодо Рамелов

Пет дни преди тържественото честване на 25-годишнината от падането на Берлинската стена Партията на левите - наследник на комунистите, управлявали Източна Германия, получи реален шанс да се върне на власт в провинция Тюрингия.

Утвърдените германски партии третират левите като парии във федералния Бундестаг. Депутатите им седят на задните банки, разкъсвани от вътрешни вендети. Те мразят капитализма и настояват за закриването на НАТО. А в дебатите за Украйна мнозинството леви обвиняват за събитията там по-скоро американците, отколкото руския премиер Владимир Путин. В провинциалните и регионалните кабинети в бившата Източна Германия обаче Партията на левите се е превърнала в реална политическа сила, която печели гласовете на много тамошни жители. В Бранденбург наследниците на бившите комунисти управляват като младши партньор в "червена" коалиция със социалдемократите. А сега Тюрингия предоставя нова възможност, след като на регионалните избори на 14 септември левите получиха 28.2% от гласовете на избирателите при най-ниската в историята изборна активност от 53%, непосредствено след християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Социалдемократическата партия със своя рекордно нисък резултат от 12.4% пък се класира на трето място. Тази конфигурация веднага откри възможност за договаряне на тройна коалиция на лявоориентираните партии - "червена-червена-зелена", която ще разполага с 46 места в местния парламент и ще замени досегашния алианс на консерватори и левоцентристи, който също има 46 места. По този начин председателят на партийната група на левите в местния парламент на Тюрингия Бодо Рамелов ще получи мандат да състави правителство и този модел на теория би проправил пътя към сходна коалиция и на федерално равнище. Последствията от подобен троен сговор са ясни - лишаване на Меркел от канцлерския пост.

Очевидно именно тази хипотеза е имала предвид самата Ангела Меркел, когато в навечерието на регионалните избори на 14 септември предупреди с необичайно резки думи социалдемократите да не се заиграват с бившите комунисти и да подновяват досегашната коалиция с християндемократите. Редовите социалисти обаче не обърнаха внимание на възмущението й и мнозинството от 4300 партийни членове на провинция Тюрингия гласуваха на 4 ноември точно за тройна коалиция с левите и със зелените. В момента между трите формации текат преговори за съставяне на кабинет, който вероятно ще е факт до края на следващата седмица и ще е първият в историята, оглавен от бивш комунист.

Това не безпокои особено гражданите на провинцията, доколкото господин Рамелов е смятан за умерен по стандартите на Партията на левите. Хората по-скоро се безпокоят за стабилността на новата управа, която ще има крехко мнозинство от само един член над останалите партии. Освен това по време на предизборните кампании на политическите сили не бяха открити съществени различия между предлаганите програми и политики. Всичките обещаваха да наемат на работа повече полицаи и да ревизират местните бюджети на провинциите. В Тюрингия Рамелов сравни своята Партия на левите с Християнсоциалния съюз в Бавария, защото и двете партии се съсредоточавали върху "регионалните политики". Освен това той се отказа от предишните си искания за разпускане на тайните служби, които го шпионирали от години и играели главна роля за подема на неонацистките гангстери. По този повод местният "Зюддойче цайтунг" описа по ироничен начин разликите между първите три политически сили, вземайки повод от призивите им за назначаването на повече учители след дългогодишните съкращения в бранша. Журналистите описаха подхода им като "творческо счетоводство, доколкото Социалдемократическата партия иска да наема по 500 преподаватели на година, Християндемократическият съюз - 1000 учители за две години, а Партията на левите - 5 хил. за десет години".  

Растящата враждебност на електората в Германия към утвърдените партии, която намалява изборната активност и вкара в управлението на три провинции от бившата Източна Германия дори членове на сформираната преди година и половина дясна популистка партия "Алтернатива за Германия" (спечелила 10.6% в Тюрингия), е предпоставка за политическа нестабилност. Както и за ответен вариант на християндемократите - бъдещо сътрудничество с новото дясно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във