Банкеръ Daily

Свят

Нобелист вирусолог хвали ефективността на "Спутник V"

Ефективността на руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" изглежда много обнадеждаваща, а промяната на препарата в случай на мутация на вируса няма да бъде сложна за производителите. Това заяви пред ТАСС отличеният с Нобелова награда за медицина през 1996 г. австралийски вирусолог Питър Дохърти.

"Ефективността на "Спутник V" – над 90%, изглежда великолепно, а освен това Русия има дълга история на разработка на добри ваксини. Стратегията на използване на два аденовирусни вектора има смисъл и тя, както разбирам, е използвана в "Спутник". Естествено, ако вирусът се промени значително в резултат на мутация, изглежда, че сега се намира в процес на трансформация, създателите на ваксината ще трябва малко да "поправят" препарата, но това няма да бъде сложно", коментира Дохърти, цитиран от БНР.

Вирусологът отбеляза още, че стратегията за използване на два аденовирусни вектора е била използвана и при създаването на ваксините на компаниите "Янсен" и "АстраЗенека". 

Междувременно правителството на Никарагуа съобщи днес, че е одобрило за спешно използване руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", предаде Асошиейтед прес.

Никарагуа напредва в преговорите си с Русия за доставки на ваксината, посочи правителственият информационен сайт "Ел 19 Дихитал".

Това е първата ваксина, одобрена в Никарагуа. Правителството обяви през януари, че е предприело действия за покупка на ваксини от различни лаборатории по света и се надява първоначално да ваксинира 3,7 милиона души.

Управлението на президента Даниел Ортега беше критикувано, че не е въвело строги санитарни мерки, за да забави разпространението на вируса.

Здравното министерство съобщи днес, че в страната са регистрирани близо 6300 потвърдени случая на зараза с коронавируса и 170 починали, но организация Граждански център за наблюдение, състояща се от активисти и независими лекари, твърди, че починалите вследствие на COVID-19 са близо 3000.

Вчера ваксината "Спутник V" беше одобрена от Мексико, а преди това и от други страни с леви правителства, сред които Аржентина, Боливия и Венецуела.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във