Банкеръ Daily

Свят

Ню Орлиънс - люлката на джаза

Катедралата "Св. Луи" в Ню Орлиънс - днес най-големият град в щата Луизиана в САЩ.
S 250 0ceec296 dc02 4d9a 8501 d89d10795eff

На днешния ден френски колониалисти основават Ню Орлиънс (англ. New Orleans, фр. La Nouvelle Orléans) - най-големият град в щата Луизиана в САЩ.

Ню Орлиънс се смята за люлка на джаза - музикалният стил, който възниква в първата половина на 20 век в южните части на страната и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Няма как да е по-различно, след като около 60% от населението е с афроамерикански произход, а около 5% е с латиноамерикански произход. През последните години се наблюдава ръст на имигранти от Мексико, предимно строителни работници, наети за възстановителните работи след урагана Катрина.

Градът е разположен в югоизточната му част, на брега на река Мисисипи. Тя тече от север на юг, пресича централната част на страната, и се влива в Мексиканския залив. Със своите 3 778 км, реката е втора по дължина на континента след Мисури (4 130 км).

На север от Ню Орлиънс се простира езерото Пончартрейн. През 1699 г. френският изследовател Пиер льо Моин променя индианското му име на "Пончартрейн" по името на Конт дьо Пончартрейн, тогавашния френски министър на флотата. Над езерото се намират Лейк Пончартрейн Козуей, два моста, които са най-дългите в света (38 422 м).

Градът е известен със своето богато културно наследство (има силно френско, испанско и негърско влияние), с музиката и с кухнята. Провеждат се много фестивали и тържества, което води до засилен туристически интерес. Най-значимите събития са фестивалът "Марди Гра", джазфестът и "Шугар Боул".

Прозвищата на града отразяват различни черти от облика му: "Градът на полумесеца" (заради формата му около р. Мисисипи), "Голямото спокойствие" и "Безгрижният град" (заради отпуснатия и безгрижен начин на живот на много от жителите на града). А девизът на Ню Орлиънс - Laissez les bons temps rouler, или "Нека да продължават добрите времена", подканя всеки пътешествие да го посети.

През 1803 г. Наполеон продава Луизиана на САЩ. Тогава именно започва бурното развитие на града, свързано предимно с плантациите за захар и памук в този щат. Като най-голям град в Юга през първата половина на 19 век Ню Орлиънс има важна роля за развитието на търговията с роби в южните американски щати. Въпреки това в града живее и най-многобройната и най-заможната общност от свободни цветнокожи в САЩ, много от които са и добре образовани. Въпреки че градът е с преобладаващо френскоговорещо население, след Гражданската война в САЩ обучението на френски език в града е забранено със закон.

Туризмът има също много важно значение за икономиката на града. Основни забележителности във Френския квартал са площад "Джаксън" с катедралата "Свети Луи", кафенето "Кафе Дю Монд", алеята за разходки покрай река Мисисипи с Аквариума на Америките. Някои от старите креолски къщи са отворени за посещения. В града се намира и девически манастир на урсулинките.

Заради бурния нощен живот по улица "Бурбонска" (Bourbon Street) във Френския квартал името ѝ се е превърнало в нарицателно. Улица "Бурбонска" е едно от малкото места в САЩ, където употребата на алкохол на обществени места не е забранена. Традиционният карнавал, наричан още "Марди Гра", привлича много туристи от страната и чужбина. Извън центъра се намира големият парк със зоопарк "Одюбон" (Audubon). В града има много музеи, галерии, джазклубове. Джазфестивалът в Ню Орлиънс е сред най-големите в САЩ и в света.

Градският транспорт включва автобусни и трамвайни линии. Линията по авеню "Сейнт Чарлз" е в непрекъсната експлоатация от 1835 г., първоначално като железница с парен локомотив под името "Железница Ню Орлиънс-Каролтън". Това е най-старата все още действаща трамвайна линия в Америка. Движението по трамвайната линия е прекъснато от 2005 до 2007 г. заради щетите от урагана Катрина. На една от спрените трамвайните линии е наречена пиесата на Тенеси Уилямс - "Трамвай Желание".

Местната кухня е разнообразна и богата на ястия с различен произход: креолски, френски колониален, карибски. Характерни са ястия и супи от свинско, раци, скариди и миди, с различни люти подправки и сосове. Известни десерти са сладките "бенье" (beignets) и захарните бонбони с пълнеж от ядки. Кафето с мляко (au lait) се вари от смес от кафе и цикория, което му придава специфичен вкус.

Никак не е случайно и това, че Луис Даниъл Армстронг, известен и с прякора си Сачмо ("уста като куфар") - може би най-известният джаз изпълнител на 20 век, е роден тук. Той е харизматичен иновативен изпълнител, чиито музикални умения и ярка индивидуалност превръщат джаза от регионална танцова музика в популярна форма на изкуство. Първоначално Армстронг става известен като тромпетист, но е също така и един от най-влиятелните джаз певци и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

През 1929 г. Армстронг записва и широко популяризира песента "Когато се усмихваш". В нея той призовава притиснатите от тежката икономическа криза американци да се усмихват. Изпълнението му завършава с тромпетно соло, в което няма импровизации, но то внушава убедително, че ако човек вложи усилие, той ще победи. Любовта и уважението на американците към Армстронг се дължи до голяма степен на това негово изпълнение.

Има много символи и във факта, че летището на Ню Орлиънс носи името на Луис Армстронг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във