Банкеръ Daily

Свят

Ню Йорк прие бюджет за 2021-ва с орязани средства за полицията

Бил де Блазио

Градският съвет на Ню Йорк прие бюджета на мегаполиса за 2021 г., в който финансирането за полицейското управление е намалено, но не с един милиард долара, колкото искаха протестиращите срещу полицейското насилие и расизма, предаде Ройтерс.

Решението бе взето след седмици на тежки преговори между съвета и кмета Бил де Блазио.

Орязаният по време на коронавирусната криза бюджет съкращава разходите на градските агенции, включително полицията, с близо 484 милиона долара от общ оперативен бюджет от 6 милиарда долара. Други 354 милиона долара от досегашното финансиране на нюйоркското полицейско управление ще бъдат пренасочени към други градски агенции. Основна причина е даденото от кмета съгласие охраната на училищата да бъде прехвърлена от полицията на департамента на образованието.

Бюджетът бе приет при гласуването на градския съвет чрез видеоконферентна връзка малко преди полунощ вчера местно време с 32 гласа "за" при 17 "против". Пред празната сграда на общината се бяха събрали повече от 1000 демонстранти, които настояваха за свиване на разходите за полицията, която смятат за насилническа и расистка.

Коронавирусната пандемия отне живота на над 23 000 жители на Ню Йорк и намали с 9 милиарда долара приходите в бюджета. Това доведе до намаляване на разходите за градските агенции, а кметът предупреди, че може да освободи 22 000 общински служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във