Банкеръ Daily

Свят

Ню Йорк премахва статуя на Томас Джеферсън, робовладелец бил

Кметството на Ню Йорк одобри вчера премахването на статуята на Томас Джеферсън, един от бащите основатели на САЩ, поставена в заседателната зала преди повече от век, заради робовладелското минало на политика, предаде Франс прес.

Комисия на градската управа одобри единодушно по принцип премахването на статуята. Джеферсън - един от авторите на Декларацията за независимост на САЩ, е държал над 600 роби в своята плантация в щата Вирджиния. От една своя робиня е имал шест деца.

Латиноамерикански и чернокожи членове на градската управа настояваха за премахването на статуята от години. Тя ще бъде преместена в една от залите на историческото дружество в Ню Йорк.

Третият президент на САЩ "Джеферсън представлява някои от най-срамните страници от дългата и нюансирана история на страната ни", обясни афроамериканката Адриен Адамс, градски съветник в Ню Йорк.

Дебатите по повод присъствието на статуята в залата на кметството бяха подновени с развитието на движението "Животът на чернокожите има значение", създадено във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест от бял полицай в Минеаполис през май 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във