Банкеръ Daily

Свят

Nissan продава своя дял в Daimler за 1.19 млрд. евро

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. обяви продажбата на своите акции в германския производител на камиони и луксозни автомобили Daimler AG  за сумата от около 1.19 млрд. евро, които ще използва за укрепване на финансовото си положение. За това съобщава агенция Bloomberg.

По този начин и Nissan се присъедини към франския автомобилен производител Renault, който през март продаде своя дял в Daimler. Тогава французите взеха 1.14 млрд. евро за своя пакет акции.

С продажбата на своя дял в Daimler, Nissan се опитва да възстанови своята рентабилност. Заедно с това японската компания преразглежда  и своя портфейл от акции в други компании след като арестът на бившия шеф на алианса Renault - Nissan - Mitsubishi Карлос Гон през 2018 година отрази силно негативно на финансовото положение на японския концерн.

От базираната в Йокохама компанията обявиха, че парите от продажбата на дела в Daimler ще бъдат използвани за "по-нататъшно укрепване и повишаване на бизнес конкурентоспособността, включително за инвестиции за насърчаване на електрическата мобилност“.  В съобщението се казва още, че индустриалното партньорство с Daimler остава непроменено и не се влияе от продажбата, като двата автопроизводителя ще продължат да работят по различни проекти.

Карлос Гон, с гражданство от Франция, Бразилия и Ливан, беше арестуван от токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Както твърди следствието, той не е декларирал но надлежния ред своето възнаграждение в размер на 9 млрд йени (над 80 млн. долара), получено от него в качеството му на председател на съвета на директорите на Nissan от 2010 до 2018 година. Тогава му бяха предявени и други обвинения във финансови нарушения. През април 2019 година Карлос Гон бе освободен от затвора и поставен под домашен арест след парична гаранция в голям размер.

„Нисан Мотър Къмпани“ 

(Nissan Motor Co.) е  втори по големина производител на автомобили в Япония след "Тойота". Управлението на компанията е  в Йокохама. За дата на основаването на корпорацията се счита 26 декември 1933  г., когато в резултат от сливането на „Тобата имоно“ и „Нихон саньо“ е създадена новата компания. От 1 юни 1934 г. носи названието „Нисан мотърс“ (по първите букви на компанията „Нихон саньо“).

През май 1935 г. компанията взима решение за развитието на търговската марка „Нисан“. През 1962 г. започва продажбата на автомобили в Европа. 

Компания "Рено Нисан България" ЕАД

е създадена през 2005 г. от Алианса Renault Nissan като дъщерно дружество на Renault SAS. Бизнес дейностите на българското звено включват внос, маркетинг и реклама на автомобили и резервни части на Renault, Dacia и Nissan, както и дистрибуция за дилърите. Компанията има оторизирани дилъри в София и повечето областни градове.

С поглед към бъдещето и желание да допринесе за качественото развитие на нови таланти в бранша, от 2016 г. "Рено Нисан България" поддържа друго значимо дългосрочно партньорство – с Технически университет в София. Освен регулярен обмен на ресурс и знания, ключова стъпка в партньорските взаимоотношения играе откриването на обучителен център в сградата на Технически университет в София, използван за подготовката на кадри в бранша и за обучения на технически специалисти от мрежата на "Рено Нисан България".

"Костал България Аутомотив" ЕООД

е дъщерна фирма на немската "Костал". В Индустриалната зона на Пазарджик тя има завода за производство на авточасти. Компанията работи с всички европейски производители на автомобили - Volkswagen, Renault Nissan, BMW, Daimler, Ford и други и е пряко зависима от техните поръчки.

Заводът в Пазарджик отвори врати през 2017 година. Освен него Kostal има и завод в Смолян от 2011-а.

Предприятието в Пазарджик изработва лостове и модули за кормилни уредби, като ще изнася за повечето най-големи автогиганти в Европа. Инвестицията в този завод е за 12 млн. евро. Германската компания има развоен център в София, в който работят софтуерни специалисти и разработчици и обслужват цялата група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във