Банкеръ Daily

Свят

Нищо не може да спре третата вълна, твърдят германски учени

Локдаунът в Германия беше удължен до 18 април, въпреки протестите срещу мерките в няколко провинции.

Положението е по-драматично от всякога, предупреждават учени от Берлин. Нито затоплянето на времето през април, нито ускоряването на имунизациите ще могат да предотвратят драматичната трета вълна.

Заразите ще продължат рязко да нарастват, затова контактите трябва да се ограничат до минимум, препоръчват в свое изследване учени от Техническия университет в Берлин. „Нашите симулации показват, че дори и да запазим януарските рестрикции, заразите в сегашната трета вълна от пандемията ще бъдат повече, отколкото през втората“, се казва там, съобщава Дойче Веле.

В проучването, ръководено от професор Кай Нагел, се посочва, че основната причина за ръста на инфекциите в момента е разпространението на британската мутация B.1.1.7. в Германия, която е много по-заразна от досегашния вариант на вируса. Учените твърдят, че досегашните мерки за овладяване на коронавируса няма да са достатъчни за ефективната борба срещу мутацията.

„За да не стане третата вълна по-силна от втората, трябва да се формира обща стратегия, която да включва по-ефективни мерки от досегашните“, предупреждават изследователите. Техните изчисления показват и друго: по-топлото време и напредъкът във ваксинирането няма да са в състояние да предотвратят третата вълна.

Локдаунът в Германия беше удължен до 18 април, въпреки протестите срещу мерките в няколко провинции. Това гласи решението, взето на срещата на канцлерката Ангела Меркел с премиерите на отделните федерални провинции в понеделник, което продължи повече от 12 часа и бе на крачка от провала поради разногласия по някои точки. В крайна сметка обаче Меркел наложи своята твърда линия.

По Великден ще важи най-строгият локдаун досега. От 1 до 5 април общественият и икономическият живот в страната ще бъде "замразен". Около Великденските празници важи принципът "оставаме вкъщи", се посочва в документа от срещата. Ще бъдат затворени всички заведения на открито. Събиранията в домовете са  позволени с максимум още едно домакинство, като общият брой на хората не бива да надвишава 5 души (в това число не влизат децата под 14 години). Двойките се смятат за едно домакинство.  По Великден ще бъдат забранени и присъствените църковни служби. Такива могат да бъдат проведени единствено онлайн.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във