Банкеръ Daily

Свят

Никос Дендиас: Външни сили отдалечават Западните Балкани от ЕС

Никос Дендиас

Безпокойство по отношение на европейския път на Западните Балкани е изразил министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас след срещата със словенския си колега Анже Логар, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини". Двамата разговаряха вчера в Атина.

След срещата Дендиас е отбелязал, че европейският път на региона може да претърпи обратна посока на развитие. По думите му има опасност Западните Балкани "да се подхлъзнат назад - в балканското си минало".

"На Балканите действат сили, различни от европейските, които полагат всички възможни усилия да отдалечат Западните Балкани от Европа, предоставяйки развойна помощ, размяна, военно сътрудничество, дори и сътрудничество в образователната сфера чрез институции, които имат съответствия много повече с Мюсюлмански братя, отколкото със съвременната европейска образователна рамка", е подчертал външният министър на Гърция, чието изявление е публикувано в сайта на министерството.

Двамата министри са обсъдили ситуацията в Източното Средиземноморие, както и отношенията между Гърция и Турция.

Гърция цели конструктивен диалог с Турция, конструктивен диалог с турското общество, защото вярва, че голяма част от турското общество още се надява на европейска интеграция, е посочил Дендиас.
Според него Европейският съюз трябва да даде ясни знаци, че страните от региона и особено тези, които се надяват да влязат в Европейския съюз или искат да имат добри отношения с ЕС, трябва да зачитат основните принципи на международното право.

Facebook logo
Бъдете с нас и във