Банкеръ Daily

Свят

Николас Мадуро: Макрон е наемният убиец на финансовата олигархия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро направи остро изказване по адрес на френския лидер Еманюел Макрон. Венецуелският държавен глава посочи, че френският му колега унищожава социалните права на френския народ и действа като наемник на олигархията. 

Думите на Мадуро бяха в отговор на критики, отправена към него от Макрон, по-рано през седмицата. Френският президент изрази дълбоко безпокойство от политическата, икономическата и хуманитарна ситуация във Венецуела, но в същото време разкритикува атаките срещу върховенството на закона и човешките права.

Сега на свой ред Мадуро нарече френския президент "марионетка в политиката на Тръмп срещу Венецуела".

"Макрон е наемният убиец на финансовата олигархия", добави президентът на Венецуела.

Междувременно се появи информация, че Венецуела ще използва новата си криптовалута - Petro, за да плаща на Русия за доставката на автомобилни части. Използването на криптовалутата на страната беше обсъдено на заседанието на скорошна междуправителствена комисия между двете държави.

"Въпросите на сътрудничеството включват закупуването на автомобилни части и компоненти, гуми и батерии, както и сглобяването на тези автомобили у нас и начините на плащане, в които включваме плащанията с използването на Petro", обясни министърът на търговията на Венецуела Хосе Виелма Мора.

Наред с износа на автомобилни части, Русия изразява интерес към вноса на различни стоки, като стомана, алуминий, кафе и какао от Венецуела, добави министърът. Двете държави продължават да увеличават обема на двустранната търговия, като оборотът в търговията се отчита на 459 млн. долара през 2017 г.

През февруари закъсалата латиноамериканска държава се превърна в първата страна, която пусна своя криптовалута. Криптовалутата се подкрепя от петролните запаси на Венецуела, най-големите в света. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във