Банкеръ Daily

Свят

Николас Мадуро бе преизбран за президент на Венецуела

Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори, предадоха Франс прес и Ройтерс.

По официални данни Мадуро получава 5,8 милиона гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1,8 милиона. Избирателната активност е достигнала 46,1 процента.

След обявяването на резултата привържениците на Мадуро ликуваха и танцуваха латино танци около президентския дворец Мирафлорес в центъра на Каракас.

Мадуро извоюва лесна победа на оспорваните избори, въпреки че и двамата му основни съперници ги обявиха за нелегитимни заради множество нередности.

Опозиционният кандидат за президент Енри Фалкон заяви, че няма да признае за законни изборите, които са протекли с много нередности и са фалшифицирани.

Фалкон каза, че близо до изборните секции властите са поставили около 13 000 щанда с проправителствена агитация.

"Ние не признаваме изборния процес", каза опозиционният лидер пред журналисти.

Съединените щати няма да признаят резултатите от президентските избори във Венецуела, заяви заместник-държавният секретар Джон Съливан. Вашингтон обмисля затягане на икономическите санкции срещу страната, като ограничи износа й на петрол. 

"Трябва да направим така, че да пострадат корумпирани представители на режима, а не венецуелският народ. Не искаме да навредим на страната до такава степен, че да направим трудно възстановяването й след връщането на демокрацията ", каза Съливан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във